Kroměřížská silnice mezi psychiatrickou nemocnicí a Květnou zahradou bude brzy jednosměrná

KROMĚŘÍŽ – Dělníci v těchto dnech pracují na instalaci dopravního značení na místní komunikaci mezi areálem Psychiatrické nemocnice v Kroměříži a Květnou zahradou. Ta bude nově pro automobily jednosměrná. Ačkoliv ke změně mělo dojít už začátkem srpna, kvůli lhůtám pro vydání příslušných rozhodnutí ve správním řízení se termín posunul. Pokud tedy vše půjde podle plánu, nejpozději do pátku bude hotovo.

Podle radnice je důvodem zřízení jednosměrky snaha snížit počet aut projíždějících frekventovanou křižovatkou Havlíčkovy a Albertovy ulice. Pro auta bude silnice jednosměrná od Havlíčkovy ulice až po Koperníkovu ulici. Parkovací místa zůstanou zachována, vozy ale budou nově stát vpravo ve směru jízdy podél zídky Květné zahrady. „V protisměru bude umožněn průjezd jen cyklistům, cyklokoridor bude zvýrazněn vodorovným dopravním značením,“ dodal místostarosta Karel Holík. Rychlost tu bude omezena na třicet kilometrů v hodině.

Ačkoliv cyklisté budou moci do protisměru, i je čeká omezení. „Nebudou moci vjet na jízdním kole do křižovatky s ulicí Havlíčkova. Budou muset z kola sesednout a pokračovat pěšky po chodníku,“ sdělil Vladislav Foltýn z radničního odboru služeb.

Podle Foltýna jsou již na místě zakopané patky na svislé dopravní značky. „Instalaci svislého dopravního značení a nástřik vodorovného dopravního značení plánuje odborná firma na středu až pátek tohoto týdne. Záležet bude na počasí,“ dodal Foltýn.

Radnice se frekventovanou křižovatkou zabývá dlouhodobě. Místo není totiž zcela přehledné a stávají se tu dopravní nehody. Křižovatkou denně projede řada automobilů, lidé tudy jezdí zejména do Kroměřížské nemocnice a do zmíněné psychiatrické nemocnice. Havlíčkova ulice propojuje obě nemocnice s centrem města, Albertova zase se sídlišti Zachar a Slovan.