Třetinu smrtelných nehod v kraji zavinilo nedání přednosti

JIHOMORAVSKÝ KRAJ – Řidiči, kteří nedali přednost v jízdě, způsobili za prvních deset měsíců roku téměř třetinu smrtelných nehod v kraji. Podle odborníků se lidé nesoustředí na jízdu a rozptylují se například telefonováním.

Například při nehodě, která se stala v srpnu v Kyjově, zemřela nevinná žena. Auto nedalo přednost při výjezdu z vedlejší silnice a na hlavní silnici se střetlo s jiným a obě pak ještě s dalším. Na jihu Moravy odborníci evidují do října už 15 mrtvých právě kvůli nedání přednosti v jízdě. Je to nejvíc případů z celé republiky, tvoří 27 procent všech smrtelných nehod v kraji. Podle Jindřicha Friče z Centra dopravního výzkumu má nedání přednosti v jízdě několik důvodů. „Nehody vznikají třeba nesprávným vyhodnocením situace v provozu nebo nepozorností, například v důsledku zanedbání potřeby vyhledat informaci či přetížení pozornosti řidiče,“ uvedl Frič. Upozornil, že na nehody může mít vliv i špatné uspořádání křižovatky. „Pravděpodobnost vzniku nehod kvůli nedání přednosti v jízdě se zvyšuje také s přibývajícím věkem řidiče,“ poukázal.

Krajský koordinátor Besipu Pavel Čížek řekl, že k nehodám přispívá také dnešní uspěchaná doba a jejich honba za penězi. „Telefonují, snaží se všechno vyřídit, všechno stihnout. Myslí si, že se jim nemůže nic stát, ale jen do okamžiku nehody,“ popsal Čížek. Podle něj jsou vidět řidiči s telefonem u ucha často i při čekání v kolonách, a to i v autech, která mají handsfree. Jediní, kdo řidiče v současné době usměrňují, jsou policisté. „Šoféři nemají školení nebo přeškolení. Jediní, kdo je vychovává, jsou policisté s pokutami,“ doplnil.

V letošním roce se zvýšil počet mrtvých v kraji. Ke dni 18. listopadu jich bylo 69, což je o 18 více než v loňském roce. Největší nárůst zaznamenali na Znojemsku, kde jich registrují již 20 oproti loňským osmi. Výrazně tomu napomohla minulý týden nehoda u Pavlic na Znojemsku. Zahynulo tam 5 lidí včetně čtyřměsíčního dítěte. „Apelujeme, aby lidé řídili s respektem a plně se věnovali řízení a brali také ohled na ostatní účastníky silničního provozu,“ sdělil policejní mluvčí Pavel Šváb. Vyšší počet smrtelných dopravních nehod evidují dopravní policisté i na Břeclavsku. Celkem je už 8 mrtvých, o tři víc než loni,“ uvedl vedoucí břeclavského dopravního inspektorátu Jiří Mach. Podle něj je potřeba řidičům neustále připomínat, jak se mají za volantem chovat. Nejčastějšími příčinami usmrcení v Jihomoravském kraji jsou nedání přednosti při odbočování vlevo, nedání přednosti proti příkazu dopravní značky Dej přednost v jízdě, nedání přednosti chodci na vyznačeném přechodu.