Zátah policie v Liberci: Vykutálený cizinec měnil doklady i národnost

LIBEREC – Zátah cizinecké policie v Liberci přinesl své ovoce. Zjištěno bylo několik porušení zákona a odhaleni byli dva cizinci v pátrání. Našly se i padělané doklady. S jedním vykutáleným cizincem se policisté setkali opakovaně. Nyní čeká na svůj trest.

Policisté nyní zveřejnili výsledky akce Odboru cizinecké policie, která probíhala minulé pondělí v Liberci. Několikahodinová akce byla zaměřena především na cizince nelegálně pobývající na našem území, osoby v pátrání a na páchání protiprávní činnosti. Vybrali si několik objektů, na nichž probíhají například stavební práce, navštívili také jednu z libereckých pekáren a kontrolovali i osoby na autobusových a vlakových nádražích v Liberci.

Zkontrolovali více jak dvě desítky občanů České republiky a bezmála padesátku cizinců. Nejvíce kontrolovaných zahraničních dělníků bylo z Ukrajiny a Bulharska. Policisté zjistili čtyři porušení zákona o pobytu cizinců, za něž uložili pokuty v celkové výši osmnáct set korun. Dva z cizinců byli zajištěni z důvodu po nich vyhlášeném pátrání a dva cizinci byli podezřelí z neoprávněného zaměstnání, přičemž s nimi bylo zahájeno správní řízení ve věci vyhoštění.

Pomyslným bonbónkem pak bylo odhalení cizince z Ukrajiny, který se policistům v průběhu kontrol prokazoval padělaným litevským dokladem s jinou identitou. „Policejní odborníci na padělané doklady odhalili, že cizinec se již v minulosti pokoušel vydávat za někoho jiného prostřednictvím padělaného dokladu. Tehdy to byl doklad rumunský. Aby toho nebylo málo, výtečník z ciziny byl navíc v Schengenském informačním systému zaveden v pátrání pro ukrajinské úřady,“ uvedl policejní tiskový mluvčí Vojtěch Robovský. To bylo velmi pravděpodobně důvodem, proč cizinec vystupoval pod jinými identitami na území České republiky.

Policisté zahájili s výtečníkem trestní řízení, které doputovalo až k Okresnímu soudu v Liberci. Za svá provinění si vysloužil soudní vyhoštění na dobu tří let. Na rozhodnutí o délce správního vyhoštění vyčká cizinec v Zařízení pro zajištění cizinců, které je pro tyto účely zřízeno.

Na závěr mluvčí Robovský vysvětlil: „Je rozdíl mezi soudním vyhoštěním, které ukládá jako trest Okresní soud a vztahuje se pouze na území České republiky. Naopak správní vyhoštění, které vydává cizinecká policie, je opatřením, které se vztahuje na území všech členských států Evropské unie. V případě nerespektování správního nebo soudního vyhoštění se cizinec vystavuje trestnímu stíhání pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.“

Foto: Policie ČR