V sobotu se otevře Zábrdovický most a zprovozní se nové linky na Jírovu

BRNO – V sobotu 30. listopadu se pro řidiče po více než roce opět otevře Zábrdovický most. Díky otevření zrekonstruované trati v úseku Cejl –Zábrdovická se vrátí do běžného provozu i linky Městské hromadné dopravy. Slavnostní otevření tratí Zábrdovická-Cejl a Novolíšeňská-Jírova je naplánováno na pátek 29. listopadu v dopoledních hodinách.

Z linek MHD jako první ulicí Zábrdovickou projedou noční spoje linek N97 a N99 z pátku na sobotu, následovat budou ranní tramvajové linky. Tramvajemi 2 a 3 se cestující opět dostanou na Starou osadu. Ve stejném termínu Dopravní podnik města Brna otevře novou trolejbusovou trať z Novolíšeňské na Jírovu. V této souvislosti dojde k úpravě vedení linek v oblasti Líšně a Vinohrad. „Jsem rád, že se všechny práce stihly před plánovaným  termínem a linky se vrátí na trasy, na které jsou cestující zvyklí, ještě před Vánocemi. Zároveň doufáme, že se obnovení provozu v ulici Cejl a Zábrdovická pozitivně odrazí na dopravní situaci v centru města, a tak i na plynulejším provozu MHD,“ sdělil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Obnovené tramvajové spojení na Starou osadu linkami 2 a 3 bude od 30. listopadu do 14. prosince sloužit zároveň jako náhradní doprava za železniční výluku mezi Hlavním nádražím a nádražím Brno- Židenice. „Linka číslo 2 zajistí dopravu z nádraží Brno–Židenice na Hlavní nádraží, linka 3 a posilová linka P3 pak do centra a severní části města,“ uvedl provozní ředitel Dopravního podniku města Brna Jan Seitl. Přestup z vlaků je zajištěný na zastávce Kuldova.

V oblasti Zábrdovické většina linek pojede podle původního řádu, ale v oblasti Líšně a Vinohrad dochází k větším úpravám. Dopravní podnik města Brna dokončil prodloužení trolejbusové tratě v předtermínu. Trolejbusy na linkách 25 a 26  cestující nově dopraví až do smyčky Jírova. Od stejného data dojde k úpravě tras autobusových linek. Linka 55 bude v úseku Bílá hora – Jírova vedena nově po trase Vlkova – Houbalova – Horníkova – Molákova a v severní části sídliště Líšeň tak doplní linku 78. „Zaznamenali jsme velký zájem místních obyvatel o zachování přímého spojení mezi Vinohrady a Dělnickým domem, tak jak jej zajišťovala výluková linka x27. Po pečlivém zvážení jsme upravili trasu linky 78 tak, aby tohoto spojení mohli naši cestující i nadále využívat,“ vysvětlil ředitel Havránek.