Není pláč jako pláč. Naše slzy mohou být pokaždé jiné

Podle jedné studie, která se kdysi zabývala pláčem, ženy průměrně pláčou 5,3krát do měsíce, zatímco muži 1,3krát měsíčně. Jiná studie zjistila, že průměrný pláč trvá přibližně 8 minut. Jelikož se však jedná o průměrné hodnoty, v reálu někdo uroní za celý rok jen pár slz, a jiný jich prolije u jediného romantického filmu celé moře.

Jedno je však jisté. Slzy nás provázejí po celý život. Někoho více, někoho méně, každý člověk si však v životě občas popláče. Pláčeme z různých důvodů – když jsme hodně smutní nebo naopak radostí a štěstím, když máme alergii, když vnímáme silnou fyzickou bolest nebo když krájíme cibuli.

Slzy nejsou jenom jedny

Slzy se tvoří zejména v slzné žláze nejenom u lidí, ale také u dalších živočichů (např. psů, koček). Existují tři základní typy slz: bazální, reflexní a emocionální slzy.

Bazální slzy zejména zvlhčují oko. Při tomto sehrává důležitou roli mrkání, protože roztírá slzy po celé ploše oka. Pokud by se tak nedělo, oko by bylo suché, velmi zranitelné, náchylné k infekci a navíc by po něm nemohla lehce klouzat víčka. Dospělý člověk údajně mrkne osmnáctkrát za minutu.

Reflexní slzy jsou přijdou na řadu tehdy, pokud je oko podrážděno vnějšími vlivy, např. něco nám spadne do oka nebo když fouká silný vítr nebo při krájení zmiňované cibule. Jsou intenzivnější než bazální, protože jejich cílem je vyplavit z oka cizí těleso či omytím zbavit oko dráždící látky.

Emocionální slzy doprovázejí citové pohnutky, jako jsou radost, žal, zklamání nebo lítost. Právě tyto slzy označujeme pláčem v pravém slova smyslu. Člověk je, až na některé ojediněle pozorované výjimky, jediným živočišným tvorem, který se může tímto druhem slz pochlubit a který ho také v hojné míře používá.

Proč jsou slzy slané?

Slzy jsou z převážné části (99 %) tvořeny vodou, která obsahuje jako hlavní látku sůl (1 %), proto mají slzy slanou chuť. Díky svému složení mají slzy antibakteriální účinky, takže chrání oko před infekcí. Slzy vznikající v důsledku emocí nemají úplně stejné složení jako ostatní typy slz, obsahují podstatně více hormonů.

Vyplakat se je zdravé

V naší kultuře se lidé snaží pláč skrývat. Většinou se s pláčem uchýlí do ústraní a i tam pláčou především ženy. Muži mají pocit, že pláč je projevem vnitřní slabosti. Je ale správné pláč potlačovat? Emoční slzy obsahují uklidňující hormony a hormony tišící bolest, tudíž náš organismus uklidní a pomohou mu dostat se do rovnováhy. Intenzivní pláč nás mnohdy natolik vysílí, že po něm usneme. Pokud své emoce dlouho potlačujeme a nedáme jim volný průchod, například právě v podobě pláče, zaděláváme si na nejrůznější psychosomatické problémy, např. vysoký krevní tlak, žaludeční neurózu a další.