Ve Vsetíně se radují z rekordního počtu dárců krve

VSETÍN – Vsetínská nemocnice může být na své dárce krve právem pyšná. Loni jich sem přišel rekordní počet, přibylo také prvodárců. Zdravotníci proto přidají další odběrový den.

Dárci podrželi Vsetínskou nemocnici i přes mnohá omezení, která si epidemie v zemi vyžádala. „Minulý rok byl pro nás rekordní, plnou krev přišlo darovat 3169 dárců, což je meziroční nárůst téměř o dvě stovky. Bezmála tři stovky tvořili prvodárci. Významně vzrostl i počet odběrů krevní plazmy,“ uvedla Jana Čandová z hematologicko-transfuzního oddělení.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V první letošní odběrový den přišla dárcům poděkovat i ředitelka nemocnice Věrou Prousková. Dobrovolníci si pak z nemocnice odnášeli nástěnný kalendář pro letošní rok.  „Krev chodíme darovat pravidelně a rádi. Je nás dvanáct kamarádů z Francovy Lhoty. Dnes jsem tu po pětadvacáté, a je tu i brácha, který mě vlastně k darování krve kdysi inspiroval,“ komentoval úvodní odběr letošního roku Tomáš Filák.

Odběru se účastnil i Lukáš Ondruch, který kromě krve daroval před časem také kostní dřeň a zapojil se tím do záchrany života pacienta či pacientky s poruchou krvetvorby. „Do registru dárců kostní dřeně jsem se přihlásil před lety na Valašském záření, po nějakém čase se ozvali, že je pacient, kterému by moje kostní dřeň mohla pomoci. Absolvoval jsem potřebná vyšetření a vlastní odběr v Plzni,“ vysvětlil Lukáš Ondruch.

Zdravotníci začali od nového roku nepravidelně zařazovat pondělí jako odběrový den, od 1. dubna však mohou zájemci začít chodit pravidelně. „Odběry plné krve od dobrovolných dárců budou od dubna vždy v pondělí a ve středu, odběry plazmy se z pondělí přesunou na úterý,“ dodala Jana Čandová s tím, že „plazmový“ pátek zůstane zachován i nadále.