Přesun armádních jednotek na plánované cvičení Saber Strike 2022 proběhne v noci

JIHOMORAVSKÝ KRAJ – V druhé polovině února se uskuteční plánované cvičení Armády ČR Saber Strike 2022. Je součástí mezinárodního cvičení Defender Europe 2022, které bylo schváleno vládou. Jeho součástí je také přesun amerických jednotek přes území České republiky z Německa na Slovensko.

Předpokládá se, že přes Jihomoravský kraj se bude přesouvat okolo 1800 osob a 700 kusů techniky. Návrat jednotek ze cvičení proběhne o měsíc později, tedy v druhé polovině března. Přesuny všech proudů konvoje jsou plánovány ve večerních až brzkých ranních hodinách tak, aby se minimalizoval vliv na civilní silniční provoz. Všechny přesuny budou doprovázeny a zabezpečeny příslušníky Vojenské policie ve spolupráci s Policií České republiky a jsou koordinovány se samosprávami obcí. V rámci zabezpečení přesunů budou dodržována veškerá platná hygienická opatření. Přesuny vojsk americké armády přes území České republiky schválila hlavní hygienička Ministerstva obrany. „Termíny cvičení, přesunů a počty vojáků se mohou změnit vzhledem k nepříznivým epidemiologickým podmínkám,“ informovala za Armádu ČR plukovnice Magdalena Dvořáková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.