Přijďte fandit na Mistrovství České republiky v řezu révy vinné do Blatnice

HODONÍN – Již tento pátek se v Blatnici pod Svatým Antonínkem uskuteční 17. ročník Mistrovství ČR v řezu révy vinné pořádané Svazem vinařů ČR a BS vinařské potřeby. Akce odstartuje v pátek 11. února v 9:00 hodin ve vinicích společnosti Víno Blatel.

O zlaté nůžky se utkají v pátek 11. února účastníci 17. ročníku Mistrovství ČR v řezu révy vinné – Memoriálu Jana Hajdy. Vinařské klání pořádané Svazem vinařů ČR ve spolupráci se společností BS vinařské potřeby se tentokrát uskuteční ve vinařství Víno Blatel, a.s. v Blatnici pod Svatým Antonínkem. Na 70 soutěžících na přilehlé vinici poměří síly v netradiční disciplíně. Posuzuje se v ní umění a šikovnost vinařů, úkolem je co nejlépe ořezat keře révy vinné. „Hodnocení je zajištěno čtyřmi soutěžními komisemi. Po prvním vyhodnocení budou přední soutěžní pozice opětovně hodnoceny subkomisí složenou ze zástupců všech komisí,“ vysvětlil jednatel společnosti BS Vinařské potřeby Miloš Balga a dodal: „Posuzovat se bude nejen kvalita a čistotu řezu, ale také architekturu keře a počet oček. K rychlosti soutěžících se přihlíží pouze v případě nerozhodných výsledků.“ Soutěžící v obou kategoriích budou mít letos za úkol ořezat 25 keřů révy vysazené v roce 2014 vedené rýnsko-hessenským způsobem. Pro ty v kategorii Elite (ženy a muži nad 21 let) bude připraven vinohrad odrůdy rulandské šedé, pro Juniory (do 21 let) potom odrůdy solaris. V areálu vinařství bude v průběhu celého dne připravený pro vinaře i diváky doprovodný program, jehož součástí bude i prezentace techniky a produktů pro vinaře. „Veškeré aktivity se budou konat ve venkovních prostorách za dodržení platných kovidových opatření.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.    

Harmonogram akce

7.30 – 8.30      registrace soutěžících

9:00                  začátek soutěže (kategorie Elite i Junior)

10:30                prezentace partnerů, občerstvení

13:30                vyhodnocení soutěže, předání cen