Řidič odmítl vážení kamionu se dřevem, stotisícovou pokutu zaplatil hotově na místě

OLOMOUCKO – Včera odpoledne zaregistrovala policejní hlídka na dálnici D35 ve směru na Ostravu kamion plně naložený kládami. Policisté chtěli auto překontrolovat a vyzvali jeho řidiče ke kontrolnímu vážení. Řidič to však odmítl, policisté využili novelu zákona a udělili řidiči maximální možnou pokutu.

„V pondělí 7. února odpoledne policisté z olomouckého krajského silničního dohledu udělili řidiči nákladní soupravy pokutu příkazem na místě v maximální výši 100 000 korun,“ informoval policejní komisař Libor Hejtman. Policejní hlídka zaregistrovala projíždějící kamion Daf plně naložený kládami poblíž 283. km dálnice D35 ve směru na Ostravu. Policisté se rozhodli kamion zkontrolovat, a proto jej na nejbližším sjezdu svedli z dálnice. Při dopravní kontrole vyzvali 41letého řidiče k podrobení vozidla nízkorychlostnímu kontrolnímu vážení. To však cizinec odmítl. Tím se dopustil přestupku, za který mu policista udělil stotisícikorunovou pokutu příkazem na místě.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Podle serveru iDnes řidič zavolal majiteli firmy a ten mu dovezl potřebnou hotovost na uhrazení pokuty. Přijel i s druhým vozidlem, na který náklad přeložili, protože řidič s kamionem Daf nemohl dál v jízdě pokračovat.

Policisté udělili takovou vysokou pokutu na základě novely zákona o pozemních komunikacích, kdy se od 1. ledna pokuta příkazem na místě zvýšila ze stávajících 30 000 korun na 100 000 korun. Tu může policista nebo celník udělit řidiči vozidla za neuposlechnutí výzvy k podrobení vozidla nízkorychlostnímu anebo vysokorychlostnímu kontrolnímu vážení.