Navštivte Kunětickou horu, hrad, kde se zabydlel Rumburak

Pojďte s námi zavítat na majestátní hrad Kunětická hora, který kdysi posloužil jako vítané útočiště čaroději Rumburakovi a Fantomas tu na poslední chvíli zachraňoval z jeho spárů princeznu Arabelu. Hrad na vrchu Kunětická hora je nepřehlédnutelnou dominantou Pardubicka.

Hrad Kunětická hora byl sídlem Pernštejnů

Vydejte se na vrch Kunětická hora (307 m), který se osamoceně tyčí nedaleko obce Ráby v krásné krajině Polabí. Stojí zde stejnojmenný hrad, který je nepřehlédnutelnou dominantou Pardubicka. Nejstarší hrad byl na vrcholu kopce vybudován nejpozději ve druhé polovině 14. stol. Za husitských válek se místo stalo strategickým centrem hejtmana Diviše Bořka z Miletínka, pozdějšího vítěze bitvy u Lipan. Roku 1491 se pány Kunětické hory staly Pernštejnové.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Za jejich éry dochází k zásadní přestavbě celého hradního komplexu, a to na velkolepý dvouvěžový hrad s důmyslně propracovaným a dodnes pozoruhodným systémem opevnění, se šesti strážními branami, několika padacími mosty a třemi rondely. Slávu hradu Kunětická hora ukončilo po odchodu Pernštejnů švédské vojsko, které hrad dobylo. Dnes je Kunětická hora národní kulturní památkou a patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům Pardubického kraje.

Kunětická hora. Zdroj: Pixabay
Kunětická hora. Zdroj: Pixabay

Poznejte hrad od sklepa až po věž

Prozkoumejte „Hradní palác s věží“ při prohlídkové trase, která vás zavede od sklepení až po vyhlídku ve věži. Uvidíte zbrojnici, výstavu o útrpném právu, hladomornu, Rytířský sál, či historické pohlednice. Prohlídka je samostatná, záleží jen na vás a vašem zájmu, který věnujete prohlídce hradu Kunětická hora.

Prohlídkový okruh „Dušan Jurkovič, básník dřeva“ je moderní expozice věnovaná životu a dílu Dušana Jurkoviče a zásadní rekonstrukci hradního areálu, kterou Jurkovič vedl na Kunětické hoře před sto lety. Prohlídka zahrnuje také návštěvu historických Jurkovičových interiérů šesté brány včetně tzv. Zeleného a Červeného salonku a výstup na zdejší působivou vyhlídku. Na tento okruh se vydáte s doprovodem průvodce.

Kaple sv. Kateřiny Alexandrijské je krásnou památkou, kde naleznete například barokní oltářní obraz zpodobňující svatou Kateřinu, patronku učenců, i s jejími atributy. Z terasy u kaple si můžete vychutnat nádherný výhled na Pardubice, Chrudim a Železné hory.

Kunětická hora, aneb Rumburakův hrad

Zavzpomínejte při procházce hradem na populární televizní seriál Arabela, který proslavil Kunětickou horu. Pohádkový hrad obýval proradný čaroděj druhé kategorie, Rumburak, a jeho pomocníci Mekota, Blekota i Pekota. A nejen to, vydejte se podívat do hradního paláce na draka.

Místo výletu

Kraj: Pardubický
Okres: Pardubice
Obec: Staré Hradiště

Kontakt

Hrad Kunětická hora
Ráby 6
533 52 Staré Hradiště
tel.: +420 725 507 500
e-mail: kunetickahora@npu.cz 
www.hrad-kunetickahora.cz

Tip na fajn výlet

Přeneste se do doby dobrodruhů! Muzeum Emila Holuba vypráví příběh slavného cestovatele Dr. Emila Holuba v jeho rodných Holicích. Čeká vás cesta do srdce afrického pralesa, kterou budete vnímat všemi smysly.