VIDEO: Výstavba obchvatu Bludova pokračuje i v zimě

ŠUMPERSKO – Výstavbu obchvatu Bludova nezastavilo ani zimní počasí s přívaly sněhu. Podle stavbařů vše běží podle harmonogramu. Výstava důležité spojnice, které odvede dopravu z obcí i míst častých nehod by měla být dokončená do dvou let.

V současné době rostou po trase obchvatu násypy a rýsují se základy mostů. Dochází také k přesunům tisíců kubíků zeminy. „Práce pokračují podle harmonogramu,“ informoval Miroslav Mazal z týmu komunikace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). První auta mají po novém obchvatu projet v roce 2024. Obchvat bude začínat velkou mimoúrovňovou křižovatkou na okraji Postřelmova, kde naváže na již existující čtyřproudý úsek. Hlavní trasa je dlouhá přes pět a půl kilometru, další více než kilometr bude měřit dvouproudý přivaděč.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Nová silnice povede složitým územím. Překonat musí mimo jiné řeky Moravu, Desnou a železnici na Šumperk. Na celém úseku bude postaveno 21 mostů, ty budou tvořit zhruba šestinu z celkové délky trasy. Stavbaři budou muset na násypy na celé stavbě navézt milion kubíků zeminy, potřebovat budou padesát tisíc kubíků cementobetonové směsi, 75 tisíc tun asfaltobetonu a více než šest tisíc tun ocelářské výztuže a oceli

Nová silnice o délce 5,6 kilometru bude mít čtyři pruhy a povede mimo zastavěné území. Realizace stavby tak výrazně přispěje ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu mezi městy Zábřeh a Šumperk. Součástí projektu je stavba 21 mostů o celkové délce 1,2 kilometru, dvou mimoúrovňových křižovatek a tří protihlukových stěn.

Dodavatelem stavby je sdružení firem Strabag a M-silnice, které v tendru nabídlo cenu 2,323 miliardy korun. Před několika týdny byl také vysoutěžen dodavatel stavby přeložky silnice I/11 z Postřelmova do Chromče, kterým se stala společnost Strabag. Její cenová nabídka činí 317,6 milionu korun. Stavba je čtyři kilometry dlouhá a navazuje na obchvat Bludova. Práce na přeložce by měly začít v první polovině roku, otevření plánuje ŘSD v roce 2024, kdy má být dokončen i obchvat Bludova.

Ve videu se můžete podívat na pohled z dronu na rozestavěný obchvat Bludova z listopadu loňského roku, video poskytl Městský úřad Šumperk.