V líšeňských parcích využijí dešťovou vodu, pomůže se zálivkou

BRNO – V parcích Trnkova a Rokle budou využívat dešťovou vodu na zálivku. Radní se oběma projekty dnes zabývali a dolaďovali poslední detaily.

V parku Trnkova nyní probíhá revitalizace, která se blíží do finále. „Většina prací je již hotová. V blízkosti parku došlo k instalaci podzemní akumulační nádrže na dešťovou vodu, která má sloužit jako zdroj zálivky pro centrální část parku,“ informovala primátorka Markéta Vaňková. Úprav se dočkala i technická místnost umělecké školy, ve které je umístěno ovládání závlahového systému. Práce budou pokračovat ještě během jara, kdy proběhnou terénní úpravy, pokládka dlažby, vybudování chodníků a doplnění mobiliáře, čímž vznikne malé náměstíčko u základní umělecké školy.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Odpočinková a relaxační  zóna Rokle bude také využívat dešťovku. „Kromě její akumulace má projekt zamezit škodám v důsledku splavu a podmáčení pozemků. Stavba by měla proběhnout ještě do konce letošního roku. Městská část ji chce realizovat, i kdyby žádost o dotaci nebyla úspěšná,“ dodal 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

Radní na svém dnešním zasedání řešili dotaci na projekt Trnkova, kdy finance z první výzvy dotace byly již vyčerpány, je však možné zažádat o dotaci z druhého programu. Celkové výdaje se předpokládají ve výši 1,5 milionu, způsobilé se odhadují na milion. Dotace by mohla pokrýt 100 % způsobilých výdajů, Brno-Líšeň se bude podílet s městem Brnem na dofinancování. Vedení se dohodlo na podání žádosti o podporu projektu dešťové vody v Rokli. Ten bude stát 1,3 milionu a dotace bude také stoprocentní.