Karvinské sběrné místo humanitární pomoci najdete v Mizerově

KARVINÁ – Humanitární pomoc pro lidi prchající před válkou na Ukrajině se organizuje ve velkém po celé České republice. Město Karviná válečným uprchlíkům nabízí ubytování, dětem výuku a otevřelo také sběrné místo pro shromažďování humanitární pomoci.

„Od 1. března mohou lidé v Karviné přinášet do budovy polikliniky na ulici Žižkova v městské části Mizerov své dary do humanitární sbírky,“ sdělil mluvčí města, Lukáš Hudeček s tím, že  sběrné místo bude v den otevření v provozu od 13.00 do 17.00 hodin, v následující dny pak každý všední den od 8.00 do 17.00 hodin.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Mezi poptávané věci patří zejména neopotřebované deky, lůžkoviny, spací pytle, karimatky. Dále je mezi žádanými předměty také drogistické zboží a hygienické potřeby. Poptávka je však i po mobilních telefonech, nabíječkách, nabitých power bankách, či trvanlivých potravinách včetně těch pro nejmenší děti.

„Z karvinského sběrného centra se bude část věcí odvážet přímo na Ukrajinu, zbylou část dostanou uprchlíci, kteří přijedou do města,“ řekl dále Hudeček.

Město je připraveno zajistit ubytování a stravování pro 200 válečných uprchlíků z Ukrajiny. S pomocí nemocnic v Karviné-Ráji, Karvinskou hornickou nemocnicí a dalšími lékaři zajistí přijíždějícím lidem i potřebnou zdravotní péči.

Myšleno je zde také na ukrajinské děti, kterým v Karviné slibují zajištění výuky i volnočasových aktivit. Na tom všem s městem spolupracují Ukrajinci, kteří v Karviné dlouhodobě žijí a jsou schopni dobrovolně zajistit komunikaci s uprchlíky v jejich rodném jazyce.

Pomoc v Karviné se řídí krajským koordinačním střediskem pomoci ve spolupráci s místními organizacemi. Seznam potřebných věcí bude aktualizován pravidelně na internetových stránkách města www.karvina.cz a jeho sociálních sítích Facebook Karviná – oficiální stránka města, Twitter #MMKarvina a Instagram @MMKarvina.

Dotazy a případné nabídky ubytování a humanitární pomoci mohou zájemci směřovat na email ukrajina@karvina.cz.