Řidiče ve Zlíně přistihli se 2 promile, v jízdě ho vystřídal opilý nezletilý kamarád

ZLÍN – Hned dva opilí řidiči se v sobotu ve Zlíně vystřídali v jediném autě, přičemž prvnímu z nich naměřili policisté téměř 2 promile alkoholu v krvi. Druhý už nadýchal o něco méně, kvůli nízkému věku ale ještě ani neměl řidičák.

Policisté zastavili Fabii v sobotu krátce před půlnocí na ulici Štefánikova. Za volantem seděl třiadvacetiletý řidič. „Na první pohled bylo zřejmé, že není v kondici, což zanedlouho potvrdila dechová zkouška. Na displeji přístroje svítila cifra 1,95 a po pár minutách 1,97 promile alkoholu. Řidič policistům vysvětli, že přijel z obce na Vsetínsku za kamarády do Zlína, kde vypil asi šest piv a vracel se zpět domů,“ sdělila policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Policisté muži zadrželi řidičský průkaz a další jízdu mu zakázali. „Za ohrožení pod vlivem návykové látky hrozí řidiči trest odnětí svobody až na jeden rok nebo zákaz řízení, případně peněžitý trest,“ dodala Kozumplíková.

K překvapení policistů však na stejnou Fabii narazili o hodinu později o kousek dál na ulici Příkrá, když mířila do centra Zlína. „Po zastavení uviděli, že posádka vozidla se nezměnila, pouze si vyměnila místa a na místě řidiče sedí mladík, který původně seděl na místě spolujezdce. Po zkontrolování dokladů nastal problém. Mladíkovi z obce u Zlína bylo teprve sedmnáct let, nemohl tak být držitelem řidičského průkazu. Dechová zkouška u něj navíc ukázala hodnotu 0,82 promile alkoholu. Mladík vysvětlil, že všichni ostatní kamarádi byli opilí a on chtěl vozidlo pouze přeparkovat,“ vylíčila Kozumplíková.

Policisté kontaktovali matku mladíka, která si pro něj přijela. „Kvůli požití alkoholu u mladistvého předali podnět k prověření pracovníkům orgánu sociálně právní ochrany dětí, kteří se na rodinu mladíka zaměří. Dopustil se hned dvou přestupků, řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a řízení vozidla pod vlivem alkoholu. Ve správním řízení mu proto hrozí několikatisícová pokuta,“ uzavřela mluvčí.