Koncert pro uprchlíky v Brně ukáže blízkost ukrajinské, moravské a slovenské lidové kultury

BRNO – Blízkost lidové kultury ukrajinské, moravské a slovenské přiblíží koncert s názvem Společné kořeny, který rozezní prostory Hudební scény Městského divadla v Brně ve čtvrtek 24. března. V přímém přenosu ho od 20 hodin uvede i ČT2.

Smyslem výjimečného koncertu na podporu ukrajinských rodin, které utekly před agresí a válkou do České republiky, je ukázat na neuvěřitelnou blízkost lidové kultury ukrajinské, moravské a slovenské. Není to koncert pro Ukrajinu, ale s Ukrajinou. Výtěžek z koncertu a sbírky zůstane v České republice na rozvoj kulturních aktivit ukrajinských uprchlíků na podporu udržování jejich tradic. Hlavní hvězdou koncertu je osobnost světové etno music ukrajinská zpěvačka, herečka a skladatelka Mariana Sadovska.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Mariana Sadovska se doprovází na indické harmonium jako kdysi zpěvačka Nico z The Velvet Underground. Jako sběratelka lidových písní se inspiruje tradiční lidovou kulturou Ukrajiny, Polska a Slovenska. S Marianou Sadovskou vystoupí výrazné osobnosti naší world music, folku i tradičního moravského folkloru: Hradišťan s Jiřím Pavlicou a Alicí Holubovou, kteří zahrají například lidovou lemkovskou píseň Plyve kača, Javory beat Hany a Petra Ulrychových, Hrubá hudba (Horňácká cimbálová muzika Petra Mičky a Lesní zvěř se zpěvačkou Annou Šajdlerovou), vokální skupina Milánosz, Vladimír Merta, Jura Petrů s dcerou Bohdanou z Kyjova, Ivana Vaňková.