Jak si uprchlíci zvykají v Kroměříži? Našli si práci, učí se česky a chodí do škol

KROMĚŘÍŽ – Ukrajinští uprchlíci se pomalu začínají zařazovat do běžného života v Kroměříži. První dvě desítky z nich si našly práci, mnozí se učí česky a 15 dětí se začlenilo do výuky na čtyřech místních školách. Pro předškolní děti nyní vznikají adaptační skupiny.

Uprchlíci z Ukrajiny, v drtivé většině ženy, nastoupili do několika kroměřížských firem. „Zastávají dělnické profese, kde není překážkou jazyková bariéra,“ přiblížil vedoucí radničního odboru zdravotnictví a sociálních věcí Radovan Klabal.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Město uprchlíkům se zprostředkováním zaměstnání pomáhá. „Cítíme, že o to mají zájem a že jsou za pomoc vděční. Šanci najít práci mají téměř všichni, možná jen s výjimkou maminek nejmenších dětí,“ doplnil Klabal.

„Potvrzuje se, že lidé, kteří k nám přišli z Ukrajiny, nepřišli vysávat náš sociální systém či parazitovat na druhých. Utekli před válečnými hrůzami. Většinou jde o skromné lidi, kteří si sami o nic neřeknou, kteří se chtějí o sebe a své blízké postarat a kteří mají zájem o práci. Je naší povinností jim pomáhat,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Děti se mohou těšit na školu, volnočasové aktivity i filmy v ukrajinštině

Ukrajinští školáci o výuku nepřijdou, radnice jim totiž zajistila místa v kroměřížských školách. „V kroměřížských základních školách je míst dostatek. Nyní máme do výuky zařazeno asi 15 ukrajinských dětí, a to ve čtyřech školách,“ sdělila místostarostka Daniela Hebnarová.

Do studia se vrhli i dospělí, kteří se učí česky v prostorách Knihovny Kroměřížska. Pro menší děti do šesti let vznikají takzvané adaptační skupiny, jedna z nich například v prostorách Střediska pro volný čas dětí a mládeže Šipka. Adaptační skupinu zřídila také Vyšší odborná škola pedagogická a sociální a Střední pedagogická škola Kroměříž. Program pro volný čas ukrajinských dětí chystá například kroměřížský Sokol. Kino Nadsklepí zase ukrajinským dětem promítá zdarma filmy s ukrajinským dabingem.

Podle odhadů je nyní v Kroměříži asi 200 uprchlíků

Radnice momentálně zajišťuje ubytování pro více než stovku lidí z Ukrajiny, a to v prostorách Střední školy hotelové a služeb Kroměříž, které si město po dohodě se Zlínským krajem pronajímá, a v několika městských bytech. „V prvních dnech po příjezdu do Kroměříže zajišťujeme uprchlíkům také potravinovou pomoc a drogistické potřeby z potravinové banky. Poté, co si uprchlíci vyřídí víza a podporu v hmotné nouzi, musejí se již stravovat z prostředků, které jim poskytne stát. S registrací v centru pro uprchlíky a na úřadu práce jim samozřejmě pomáháme také,“ popisuje starosta Němec.

Na zajištění ubytování a základních potřeb v úterý vyčlenili zastupitelé 2 miliony korun. V Kroměříži se nyní podle dostupných informací nachází celkem zhruba 200 uprchlíků z Ukrajiny. Asi polovině zajišťuje ubytování město, zbylým jiné subjekty nebo občané.

Podle Klabala se někteří uprchlíci již z prostor Střední školy hotelové a služeb vystěhovali. „Míří z České republiky jinam, dál do okolních států,“ přiblížil Klabal. V Kroměříži se nyní podle dostupných informací nachází celkem zhruba 200 uprchlíků z Ukrajiny. Asi polovině zajišťuje ubytování město, zbylým jiné subjekty nebo občané.

Foto: město Kroměříž