Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině se bude stěhovat do budovy Na Okrouhlíku

HRADEC KRÁLOVÉ – Po měsíčním provozu v Aldisu se centrum přestěhuje 30. března, během dopoledních hodin, do administrativní budovy poblíž autobusového terminálu a hlavního nádraží. Asistenční centrum za měsíc své práce pomohlo už 10 tisícům občanům Ukrajiny, kteří utekli před válkou.

Nové prostory budou pro pomoc uprchlíkům plně zprovozněny 31. března, během dopoledních hodin. „Navíc využijeme volné prostory v krajské nemovitosti a nebudeme tak dále blokovat hradecké kongresové centrum, které bude v následujících měsících dějištěm řady komerčních akcí,“ řekl hejtman Martin Červíček.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Asistenční centrum se bude rozprostírat ve dvou podlažích. U vstupu hned vedle recepce bude zřízena čekárna pro uprchlíky a místo pro vyřízení žádosti o ubytování. V prvním nadzemním podlaží pak bude probíhat veškerá administrace. Budova se nachází na adrese: adrese Na Okrouhlíku 1371, Pražské Předměstí, Hradec Králové.

„Registrace v KACPU čítá tyto procesy: lustraci, vydání víza, kontakt s úřadem práce, sjednání zdravotního pojištění, případně zajištění ubytování. Veškerou administrativu usnadňuje fakt, že registrace probíhá na jednom místě,“ říká mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann.


Na zřízení centra kraj spolupracuje s Hasičským záchranným sborem Královéhradeckého kraje, Krajským ředitelstvím policie Královéhradeckého kraje, Odborem azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR (OAMP), Úřadem práce ČR, Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, Diecézní katolickou charitou Hradec Králové, Oblastní charitou Hradec Králové a také se Zdravotnickou záchrannou službou Královéhradeckého kraje.