VIDEO: Rozsáhlý požár v sobotu zachvátil bytový dům v centru Olomouce

OLOMOUC – Náročný zásah za sebou mají olomoučtí hasiči. V sobotu likvidovali rozsáhlý požár bytového domu v centru Olomouce. V plamenech se ocitla dvě podlaží domu, uchráněná nezůstala ani střecha. Téměř celou dobu museli hasiči zasahovat v dýchací technice.

Prvotní informace o požáru hasiči přijali na linku 112 v sobotu krátce před pátou hodinou odpolední. Volající popisovali viditelný hustý kouř z centra Olomouce, další lidé v těsné blízkosti upřesňovali výrazné zakouření z oken a střechy budovy na Blažejském náměstí. Na místo vyrazila olomoucká profesionální jednotka a také dobrovolní hasiči z Chválkovic a Černovíra. Průzkumem hasiči vyloučili přítomnost osob v ohrožení. Požár se z půdního bytu velmi rychle rozšířil do dvou podlaží, střechy, různých technických či půdních zákoutí. Navíc poškození zakouřením způsobilo další škody i v jiných patrech objektu. „Komplikovaná přístupná cesta k ohnisku zahoření, nebezpečná prohořelá střešní konstrukce a také hrozba v rozšíření na vedlejší objektu, taková situace se odehrávala v prvních minutách,“ uvedl krajský mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Při zásahu museli hasiči využít výškovou techniku, téměř po celou dobu museli pracovat v dýchacích přístrojích, po etapách se museli střídat a povolali další dvě jednotky dobrovolných hasičů z Olšan u Prostějova a Velké Bystřice, aby jim pomohli při hašení. Asi od 19. hodiny pokračovalo dohašování v nejsložitější členité části půdních prostor s více úrovněmi, prakticky i nadále nedostupné pro bezpečný zásah. „K účinnosti hašení využily jednotky hasící a řezací zařízení Cobra, účinně vypomohlo včetně hasebních prací i s ochlazením v různých částech budovy postižené požárem,“ vysvětlil Hošák.

Požár způsobil škodu přesahující několik milionů korun, na místě pracoval také vyšetřovatel hasičů ve spolupráci s policií, aby určili příčinu požáru. Není vyloučena technická závada na elektroinstalaci, rovněž i nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm.