Duševně nemocný Moldavan se ztratil rodině ve vlaku. Dojel do Bohumína, pak zmizel

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Česká nádraží v posledních týdnech zažila nápor uprchlíků přijíždějících z válečné zóny na Ukrajině. V množství lidí měl kus smůly 26letý Moldavan trpící psychickým hendikepem. Mladík se totiž při transferu Polskem ve vlaku ztratil své rodině. Příběh má naštěstí správný vývoj a hledaný muž už je se svými příbuznými.

Příběh se váže k nádraží v Bohumíně. Právě na město Bohumín se totiž obrátila před dvěma týdny dobrovolnice z polské Vratislavi, která mladíka pomáhala jeho rodině hledat. „Muž se ztratil na území Polska v jednom z mezinárodních spojů. Neměl u sebe telefon, ani doklady,“ popsala stav věcí mluvčí Bohumína, Jana Končítková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Dobrovolnice z Polska nás oslovila přes sociální sítě. Žádala o pomoc při pátrání po muži trpícím schizofrenií a připojila i jeho fotografii,“ uvedl Petr Wojnar z organizačního odboru bohumínské radnice.

Fotografie hledaného muže se dostala k bohumínským strážníkům. Ti potvrdili, že muže na snímku poznávají. Přijel do Bohumína 23. března nad ránem. Ptal se překladatelky, jak se dostane do Moldávie. Protože z Bohumína žádný přímý spoj do Moldávie nejezdí, odkázali ho policisté na vlak do Budapešti a pak dále do Rumunska.

Zpráva o tom, že muže hledá jeho rodina, se do Bohumína dostala až ve chvíli, kdy už Moldavan z města odjel. I tak blízcí nemocného muže získali od strážníků a dalších lidí pomáhajících na nádraží důležité informace a vydali se po jeho stopě.

Mezinárodní spolupráce na trase Moldávie – Polsko – Česko nakonec přinesla ovoce v podobě šťastného shledání. Po čtrnáctidenním dobrodružství se muž znovu setkal se svou rodinou na policejní stanici v Moldavsku.