Bezdomovci v Bohumíně zneužívají cykloboxy ke skladování harampádí

BOHUMÍN – Na nemilou skutečnost přišli před několika dny v Bohumíně. Zbrusu nové a nákladné boxy na kola, které se nachází před místním nádražím, totiž lidé bez domova využívají jako úschovnu svých osobních věcí. Bohumínská radnice plánuje věc řešit razantně.

Město loni zmodernizovalo dopravní terminál u vlakového nádraží. V rámci vylepšování služeb této přestupní stanice mohou lidé od listopadu využívat zdarma sedmdesátku cykloboxů.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Už po pár týdnech provozu se ale ukázalo, že některé schránky zneužívají osoby bez přístřeší jako úschovnu svých opotřebovaných věcí. Město bude tyto předměty nekompromisně likvidovat,“ uvedla jménem města jeho mluvčí, Jana Končítková.

Využití nových cykloboxů u bohumínské železnice je bezplatné. Majitelé kol i elektrokol mohou po vložení svého dopravního prostředku schránku jednoduše uzamknout pomocí zvoleného čtyřmístného kódu.

Radnice chtěla zabránit zneužívání boxů a zvolila pro uzamčení boxu časový zámek. „Po 22 hodinách se box automaticky zablokuje, což je uvedeno v provozním řádu a také v textu na ovládacím panelu,“ řekl ředitel Městské policie Bohumín, Roman Honysz s tím, že po 22 hodinách box odemkne až městská policie s udělením pokuty 200 korun.

Ukázalo se však, že ani tento postup není efektivní. Během prvních týdnů provozu se opakovaně stalo, že cykloboxy zůstaly zablokovány trvale. Strážníci v nich při následné kontrole objevili haraburdí, igelitky s obnošenými a zapáchajícími svršky, ochozenou obuv a věci nulové hodnoty.

Foto/MěBo/Obsah jednoho cykloboxu, do něhož si lidé bez domova odložili své věci

„Někteří lidé si evidentně pletou naši automatickou úschovnu kol se skladištěm nebo sběrným dvorem. Takové zneužívání nebudeme tolerovat a věci budeme likvidovat,“ řekl místostarosta Bohumína, Lumír Macura.

Radnice si je vědoma, že výjimečně může dojít situaci, kdy majitele bicyklu postihne nenadálá událost, která mu na několik dnů či týdnů znemožní si dopravní prostředek z boxu vyzvednout.

„Neznamená to tedy, že když naši strážníci po nějaké době najdou ve schránce pojízdné a udržované kolo, tak jej automaticky zlikvidujeme. Uskladníme jej a vyčkáme, zda se o něj někdo přihlásí,“ doplnil ještě Macura.