Opevnění Šance: Unikátní památka v Mostech u Jablunkova

Před staletími bránily Šance cizincům ve vstupu do Jablunkovského průsmyku a dále do země. Pro vás je však dnes opevnění Velká Šance otevřené. Poznejte Jablunkovské šance, které představují typický příklad opevnění prostoru horského přechodu. Jedná se o unikátní fortifikační památku, která nemá srovnatelnou analogii, a to nejen v České republice.

Poznejte opevnění Šance v Mostech u Jablunkova

V budově návštěvnického centra, která je umístěna v těsné blízkosti areálu opevnění ze 17. století v místní části Mosty-Šance, najdete interaktivní expozici, která vás netradiční, neotřelou a zábavnou formou uvede do historie fungování systému opevnění Šance. Vyzkoušíte si například jak funguje dělo, jak se vyrábí střelný prach, jak zněla dobová hudba, jak se staví pevnost. K dispozici tu jsou tematické elektronické hry i hmatové aktivity.
Na vlastní oči si můžete prohlédnout 3D model pevnosti.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Interiér Návštěvnického centra opevnění Šance. Zdroj: Gorolské informační centrum
Interiér Návštěvnického centra opevnění Šance. Zdroj: Gorolské informační centrum

Návštěvnické centrum opevnění Šance vás zve dál…

  • Pokud se zastavíte u elektronického prosvětlovacího modelu s obrázky jednotlivých částí pevnosti, který je založený na leteckém snímku, a rozsvítíte si pomocí tlačítka ilustraci, zobrazí se vám daný prostor tak, jak mohl vypadat v době fungování pevnosti.
  • Zahrajte si kvíz v „Kvízovém šuplíku“. Správná odpověď se vám prosvětlí po zmáčknutí tlačítka.
  • Šuplík „Hudba v armádě“ ukrývá zvukové a obrazové ukázky bubnů, dud nebo píšťal, které sloužily k udávání nejen pochodovému rytmu, ale zároveň se nástroje využívaly k povelům během bitvy.
  • Balistika, to je interaktivní stůl se dvěma pružinovými děly, kde si můžete vyzkoušet ostřelovat hradbu pevnosti malými dřevěnými/plastovými kuličkami a pokusit se trefit za hradbu.
  • Doplněním expozice je také šuplík „Výroba střelného prachu“ a šuplík „Dělové koule“.
  • Dotykový stůl vám představí řez mušketou s funkčním zámkem, křesadlo, dřevěnou lopatu s okovanou špicí, morgenstern či skleněný granát.
  • Děti určitě potěší šuplík „Magnetické skládačky“ s vojáky, které si mohou sestavit, nebo šuplík „Pohybové ilustrace ze života z pevnosti“.
Exteriér Návštěvnického centra opevnění Šance. Zdroj: Gorolské informační centrum
Exteriér Návštěvnického centra opevnění Šance. Zdroj: Gorolské informační centrum

Opevnění Velká Šance chránilo slezské zemské hranice

Systém opevnění budovaný na jižní a jihovýchodní hranici Slezska od 16. do 19. století se nachází na území tří států – České republiky, Slovenské republiky a Polska, především v okolí Jablunkovského průsmyku (551 – 605 m. n. m.). Již od pravěku zde vedla obchodní stezka, která byla ve středověku pro převažující obchod s mědí nazývána měděnou stezkou. Vzrůstající vojenské nebezpečí, předně ze strany Turků, dalo podnět k výstavbě opevnění. Nejstarší doložená pevnost, Stará šance ve Svrčinovci, byla postavena v roce 1578.

Návštěvnické centrum je hravé a zábavné pro všechny. Výlet do opevnění Šance si nesmíte nechat ujít. Přijeďte, uvidíte, vyzkoušíte a mnoho se dozvíte!

Fotografie opevnění Šance poskytlo Gorolské informační centrum.

Kde najdete Mosty u Jablunkova?

Kraj: Moravskoslezský
Okres: Frýdek-Místek
Obec: Mosty u Jablunkova

Kontakt

Návštěvnické centrum opevnění Šance
Mosty u Jablunkova 1165
tel.: +420 596 412 068
e-mail: sancenc@gotic.cz
www.opevneni-sance.cz

Gorolské turistické informační centrum
Mosty u Jablunkova 381, 739 98
+420 558 341 586
e-mail: ic@gotic.cz
www.gotic.cz

Tip na fajn výlet

Poznejte Beskydy Po medvědích tlapkách. Barevně značené trasy zvládnou i děti.