Vyšlápněte si na Vlčí horu, tajemný kopec v Českém Švýcarsku

Magické místo s neobyčejným a neopakovatelným geniem loci, to je Vlčí hora s rozhlednou. Pojďte s Fajn výlety objevit tajemství tohoto zajímavého a pozoruhodného kopce, zasazeného v krásné přírodě Českého Švýcarska. Na túru si nezapomeňte vzít s sebou kompas, protože až vystoupáte lesní cestou na jeho vrchol, čeká vás překvapení.

Víska Vlčí hora, oblíbené místo chalupářů

Národní park Českého Švýcarska nabízí mnoho zajímavých výletních cílů. Ať už jsou to hluboké rokle a soutěsky, mohutné věže pískovcových skal nebo zvláštní místa, jako je Vlčí hora. Vesnice Vlčí hora je část města Krásná Lípa v okrese Děčín, která se nachází při jižním úpatí stejnojmenného kopce. Nenechte si ujít procházku touto malebnou osadou, kde lidovou architekturu charakterizují krásné chalupy, sloužící především k rekreačním účelům. Za pozornost stojí také nově opravená, pozdně empírová sakrální stavba z r. 1870, kaple Panny Marie Karmelitské.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Vlčí hora. Zdroj: archiv České Švýcarsko o.p.s.
Vlčí hora. Zdroj: archiv České Švýcarsko o.p.s.

A nyní vás čeká výstup na Vlčí horu s kompasem

Na nenápadný kopec Vlčí Hora, který má i při své nadmořské výšce 581 nadmořských metrů vysokohorský charakter, vás zavede červená turistická značka (1,2 km). Je vulkanického původu a na jeho vrcholu jsou roztroušena skaliska tefritu; sloupy obsahující značné množství magnetitu. Vzali jste si s sebou na výlet kompas? Pak budete zcela zmateni. Právě vyvřeliny na Vlčí hoře, které obsahují magnetit, vychýlí střelku kompasu, takže sever raději nehledejte a vyšlápněte si na rozhlednu.

Rozhledna na Vlčí hoře. Autor: Mirek256. Zdroj: Creative Commons (CC BY-SA 3.0)
Rozhledna na Vlčí hoře. Autor: Mirek256. Zdroj: Creative Commons (CC BY-SA 3.0)

Rozhledna na Vlčí hoře

Dřevěná rozhledna potěší nejednoho výletníka chtivého pohledů do dáli. Na vyhlídkovou zasklenou plošinu vystoupáte po 64 schodech a pak se již můžete kochat dechberoucími výhledy na Lužické hory, České Středohoří, krajinu Labských pískovců a také část Krkonoš. Pokud jste dobří pozorovatelé a bude vám přát počasí, můžete spatřit také Ještěd, Bezděz, Milešovku a další vzdálenější vrcholky.
Rozhlednu na Vlčí hoře můžete navštívit v letní sezóně, tj. od dubna do října každý den od 9.00 do 17.00 hod., za dobré viditelnosti do 18.00 hodin. V zimní sezoně, tj. od listopadu do března je přístupná o sobotách, nedělích a svátcích od 9.00 do 15.00 hodin (24. a 31. prosince je zavřeno).
Aktuální informace o otevírací době a vstupném najdete na internetových stránkách Klubu českých turistů Krásná Lípa.

Místo výletu

Kraj: Ústecký kraj
Okres: Děčín
Město: Krásná Lípa

Kontakt

Turistické centrum
Dům Českého Švýcarska
Křinické náměstí 10
407 46 Krásná Lípa
e-mail: informace@ceskesvycarsko.cz
www.ceskesvycarsko.cz

Tip na fajn výlet

Pojďte se s námi toulat po naučné stezce Růžová, která propojuje území Národního parku České Švýcarsko a Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce. Poznáte přírodní zajímavosti, bohatou historii nádherné krajiny i romantický Dolský mlýn.