Oprava mostu u Pěkné zkrátí vodáckou sezonu na Teplé Vltavě

PRACHATICKO – Po dvou letech, kdy byl kvůli opatřením spojeným s pandemií Covid-19 posunut začátek vodácké sezony na Teplé Vltavě na červen, se na ni vodáci mohli vydat jako obvykle na začátku května. První vodáci úsek od Soumarského mostu do Pěkné spluli v neděli 1. května, poslední lodě se na vodu dostanou netradičně již ve středu 31. srpna. Nedaleko obce Pěkná je totiž naplánována oprava mostu.

„Po dvou letech, kdy byl vždy začátek vodácké sezony na Teplé Vltavě ovlivněn pandemií Covid-19 a začínalo se se splouváním až v červnu, se konečně vracíme do zajetých kolejí a začíná se opět v květnu. V tomto měsíci je, podle pravidel, možné splouvat vždy o svátcích a víkendech. Na druhou stranu musíme vodáckou sezónu zkrátit o dva měsíce a to z důvodu kompletní rekonstrukce mostu u Pěkné, kde je jediné možné výstupní místo na tomto úseku řeky,“ nastiňuje specifika letošní vodácké sezóny mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Oprava železného mostu nedaleko obce Pěkná byla v plánu již delší dobu. Dosud však vlastníkovi, kterým je obec Nová Pec, chyběl dostatek finančních prostředků.

„Jedná se o kompletní opravu velkého železného mostu přes řeku, který je posazen na kamenných pilířích. Přitom železná mostní konstrukce i oba pilíře jsou v havarijním stavu. Rozpočet na tuto akci je sedm a půl milionu korun, což bychom sami z rozpočtu obce nezvládli, ale podařilo se nám získat dotaci čtyři miliony korun a proto můžeme tento most opravit,“ zmiňuje starosta obce Nová Pec Martin Hrbek.

Oprava mostu měla původně začít letos už v polovině srpna, avšak díky pochopení starosty obce se rekonstrukce posune až na začátek září. Okolí mostu využívané nejen jako výstupní, ale i nástupní místo pro úsek Pěkná – Nová Pec, je nutné poskytnout jako manipulační prostor pro stavební práce bez možnosti pohybu veřejnosti. Z tohoto důvodu bude od 1. září uzavřen také úsek Vltavy od Pěkné do Nové Pece.

„Obci Nová Pec patří obrovské poděkování, protože do konce srpna splouvá tradičně nejvíce vodáků. Zastavení sezóny v polovině srpna by tak bylo velmi nepříjemné minimálně pro stovky zájemců o splutí tohoto jedinečného úseku Vltavy,“ doplňuje mluvčí Jan Dvořák.

Přesto se ale jeden den v průběhu srpna bude muset splouvání zastavit a to z důvodu demontáže železné mostovky. Tento den bude upřesněn po dohodě se stavební firmou a to nejpozději do června. Registrovaným vodákům na tento den bude bezplatně nabídnut náhradní termín nebo jim bude vrácen poplatek za splouvání.