Výstava nábytku Jitona potěší pamětníky i designéry

ČESKÉ BUDĚJOVICE –  Také jste měli kdysi doma nábytek od Jitony? Obývací stěnu, kuchyni, nebo nějaké židle či křesla? Přijďte na ně zavzpomínat na výstavu Tvary, barvy, pohodlí. A možná objevíte i nábytek, který jste ještě neviděli. Hovořím o zcela výjimečných kusech, mezi které patří experimentální sedací souprava Styr, která umožňovala s pouhými třemi prvky složit desítky různých variant nábytku.

Krajské město hostí výstavu záměrně. Několik desetiletí se zde totiž nacházelo vývojové a návrhářské centrum Jitony, v němž působili přední designéři. Na rozdíl od jiných výrobců zahrnovala Jitona sortiment pro vybavení celého bytu i kanceláře. Pamatujete si na obývací stěny U 300 a Rubín, nebo kuchyně Asta či Alpina? Na výstavě je uvidíte spolu s rozmanitými tvarovými variacemi sériově vyráběných židlí a křesel ze všech poválečných desetiletí.

Součástí výstavy Tvary, barvy, pohodlí jsou i ukázky experimentálních návrhů, které se nakonec nedostaly do výroby, stejně jako výběr z bohatého archivu Jitony a originální propagační grafiky. Designový svět relativně nedávné minulosti můžete objevovat ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích do konce roku.