Cyklista na Rokycansku nezvládl řízení horského kola. Nadýchal 2,29 promile!

ROKYCANSKO – Pořádně do nosu si včera dal dvaačtyřicetiletý muž, který potom neuváženě usedl na horské jízdní kolo značky MXM, a to se mu hrubě nevyplatilo.

Stalo se to krátce před osmnáctou hodinou v obci Osek, kdy na rovině nezvládl řízení, havaroval a utrpěl zranění. Po příjezdu policie byl vyzván k dechové zkoušce. „Odborné měření elektronickým přístrojem bylo s pozitivním výsledkem 2,29 promile alkoholu v krvi. Škoda na jízdním kole nevznikla. Dopravní nehodu dále šetří policisté dopravního inspektorátu v Rokycanech,“ uvedla mluvčí policie Dagmar Brožová. „V souvislosti s tímto případem je třeba zopakovat, že stejně jako řidič motorového vozidla ani cyklista nesmí požít alkoholický nápoj nebo užít návykovou látku před jízdou, během jízdy nebo v době, kdy mohl být pod jejich vlivem. Cyklista pod vlivem alkoholu jednoznačně vykonává činnost, při níž by mohl ohrozit život či zdraví lidí nebo poškodit majetek. Tím se dopouští přestupku, nebo trestného činu. Za přestupek mu může být uložena pokuta až do výše 50 tisíc korun. Závažnější jednání opilého cyklisty může být kvalifikováno jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Při ukládání trestu není cyklistovi ukládán trest zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení jízdního kola, stejně tak nemůže být cyklistovi zadržen řidičský průkaz. Tento doklad opravňuje k řízení motorového vozidla, kterým jízdní kolo samozřejmě není,“ dodala mluvčí.

Staňte se členy FB skupiny Život v Plzeňském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Zdroj: PČR