Za brutální zabití dostala žena, která partnerovi uřízla i penis, pět let. Jenom? Lidé nechápou!

MĚLNÍK – Letos v lednu vzbudilo pozornost brutální usmrcení muže v obci Vysoká na Mělnicku. Viníka, čtyřiačtyřicetiletou Martinu Č. nyní poslal Krajský soud v Praze na pět let do vězení s ostrahou. Nikoliv však za vraždu, ale opilství.

Jak se prokázalo, 23. ledna po konzumací velkého množství kokainu, Martina Č. svého partnera dusila, kousala, bodala a navrch mu amputovala penis i varlata. Soudní znalci se shodli, že se čin stal pod vlivem drog ve stavu nepříčetnosti. Podle státního zástupce se žena přivedla do takzvané toxické psychózy. Kromě pěti let ve věznici jí soud uložil ambulantní protidrogovou léčbu.

Překvapení?

Rozsudek byl pro mnoho lidí překvapivý. Nejvíc asi samotný fakt, že nebyla potrestaná za vraždu, ale za trestný čin opilství. Jenže soud se řídí paragrafy. Podle trestního zákoníku § 360 opilství spáchá ten, kdo se návykovou látky přivede do stavu nepříčetnosti a dopustí se v něm činu, který by byl jinak trestný. Opilství postihuje jak stavy vyvolané alkoholem, tak i drogami a hrozí za něj tři až deset let vězení.

Z diskuzí

„Takže když budu chtít někoho zabít, stačí si napřed šňupnout a místo 20 let dostanu 5,“ nechápe jeden z diskutujících na internetu. „To že se sama před vraždou zfetovala by neměla být polehčující, ale přitěžující okolnost,“ přidává se druhý. „Soud by při rozhodování o výši trestu neměl řešit, jestli byl viník v okamžiku násilného činu při smyslech, nýbrž jeho nebezpečí pro společnost. Takhle se může každých 5 let sjet a někoho zmasakrovat, protože bude v době každé vraždy nepříčetná,“ uvažuje další.

Už v minulosti

Podobný případ řešil soud před pěti lety u jednoho narkomana. Ten v Horních Počernicích ubodal kamaráda a další dva zranil. Soud ho poslal do vězení na devět let. Muž podobně jako Martina Č. čelil obžalobě za opilství, protože útočil ve stavu toxické psychózy po letitém užívání pervitinu. Jinak by byl obžalován z vraždy a dvojnásobného pokusu o vraždu, za což by mu hrozil až výjimečný trest. Nicméně ani v případě opilství nelze odhlédnout od toho, co bylo následkem trestného činu, zdůvodnila výši trestu v horní polovině sazby předsedkyně senátu pražského městského soudu.

Soud si v těchto případech odpovídá také na otázku, zda si obžalovaný stav toxické psychózy sám zavinil. Pokud ano, může uložit až desetiletý trest. Dojde-li soud k závěru, že za svou nepříčetnost nemohl, může ho zprostit obžaloby zcela.

Verdikty

Muž z Horních Počernic byl odsouzený za trestný čin opilství na 9 let. Navíc dostal uloženo uhradit pozůstalým celkem 2,4 milionu korun za způsobenou nemajetkovou újmu. Dalších 213 tisíc pak zdravotní pojišťovně. Martina Č. z Mělnicka dostala 5 let a příbuzným usmrceného muže soud přiřkl odškodnění v celkové částce kolem 160 tisíc korun.

Při ukládání pětiletého trestu soud u Martiny Č. přihlédl k jejímu doznání, prohlášení viny i ke specifickému vztahu, ve kterém žila. Státní zástupce se na místě odvolal. Případ tak poputuje k Vrchnímu soudu v Praze.

§ 360 Opilství

Kdo se požitím nebo aplikací návykové látky přivede, byť i z nedbalosti, do stavu nepříčetnosti, v němž se dopustí činu jinak trestného, bude potrestán odnětím svobody na tři léta až deset let; dopustí-li se však činu jinak trestného, na který zákon stanoví trest mírnější, bude potrestán tímto trestem mírnějším.