Při cvičení na hranicích zajistili policisté 56 nelegálních migrantů

ZLÍNSKÝ KRAJ – Na hranicích skončilo dvoudenní cvičení MORAVA. V rámci něj policisté zadrželi 56 nelegálních migrantů převážně ze Sýrie, přičemž včera jich bylo 21 a předevčírem 35. Informovala o tom policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Například na hraničním přechodu ve Strání policisté při kontrole zastavili osobní vozidlo, ve kterém se nacházel řidič cizí národnosti a s ním dalších pět běženců. „Pátého z migrantů jsme objevili v zavazadlovém prostoru auta. Řidič je nyní podezřelý z převaděčství. Jiné skupinky běženců jsme zajistili na Študlovsku, v Nedašově Lhotě, Poteči, Komni nebo v Uherském Hradišti,“ uvedla Kyšnerová.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Policisté, vojáci a celníci od úterý obsadili všech devět hraničních přechodů ve Zlínském kraji včetně úseků na zelené hranici. „Jedná se o reakci na zvýšený počet záchytů nelegálních migrantů ze zemí Blízkého východu. Cílem cvičení je ověřit připravenost Policie ČR zajistit vnitřní pořádek, bezpečnost a ochranu státních hranic v případě znovuzavedení kontrol na vnitřních hranicích České republiky se Slovenskem,“ vysvětlila mluvčí.

Od letošního května zaznamenali cizinečtí policisté enormní nárůst nelegálních migrantů převážně z Blízkého východu. Zatímco za celý loňský rok byl záchyt běženců téměř nulový, letos od 20. května již evidují 1 024 případů nelegálního překročení státních hranic. Důvodem jsou nové migrační trasy, a to převážně ze Srbska přes Maďarsko a Česko do Německa.

Foto: Policie ČR
Foto: Policie ČR
Foto: Policie ČR
Foto: Policie ČR
Foto: Policie ČR
Foto: Policie ČR