I zkušený obchodník se utne. Podvodnice mu z účtu vysály stovky tisíc korun!

RAKOVNÍK – Naletět může i zkušený starší obchodník, protože podvodníci své metody prakticky neustále různě inovují. Přesvědčil se o tom i jeden 76letý muž z Rakovnicka. Během chvíle přišel o 300 tisíc korun.

V tomto případě se muž stal obětí podvodu při obchodování s komoditami, přestože s ním měl zkušenosti. Před několika lety operoval prostřednictvím počítačového programu na trhu komodit, jako jsou obiloviny, suroviny a různé měny. Ty pak zase za účelem zisku prodával.

Letos se mu v polovině srpna telefonicky ozvaly dvě ženy hovořící česky, i když s cizím přízvukem. Dozvěděl se, že má u nich z předešlého obchodování s komoditami peníze, které by bylo dobré vybrat. Že mu rády se vším pomohou.

Podvodnice

Navedly ho, aby si nainstaloval aplikaci AnyDesk sloužící pro vzdálený přístup. Vzápětí na to mu přišly na mobil zprávy a e-mail s číselnými kódy, které dle instrukcí zadal do uvedené aplikace. Poté obdržel mailem odkaz na další stránky, kde ho ženy instruovaly k vyplnění platebních údajů.

Než se podvodnice s mužem rozloučily, ujistily ho, že do 5 minut bude mít své peníze z předešlého obchodování na svém účtu. Muž se proto hned přihlásil se do internetového bankovnictví a nestačil věřit svým očím! Nejen že mu žádné peníze nepřibyly, ale ze dvou účtů mu zmizelo celkem 300 tisíc korun.

Podobné podvody se těžko vyšetřují. Pamatujte, že v případě investování je riziko výhradně na straně investora. Pro zhodnocování svých peněz volte vždy jen ověřené a renomované investiční společnosti.

Co nikdy nedělat!

Nikdy neposkytujte vzdálený přístup k vašemu počítači nikomu, koho neznáte. Pokud tak uděláte a přihlásíte se do internetového bankovnictví, umožníte tak podvodníkovi, aby manipuloval s vašimi penězi.
Nevěřte ani telefonním číslům volajících, protože i ID volajícího může být podvržené.
Neposkytujte nikomu žádné osobní informace nebo informace o vašem bankovnictví.
Nikdy plně nedůvěřujte recenzím, ty může napsat kdokoliv.
Nepodléhejte líbezným manipulacím, fiktivnímu doporučení celebrit, falešným novinovým článkům a už vůbec ne slibům zaručených investic bez rizika!

Pokud už jste údaje o svém bankovním účtu pod vlivem manipulace podvodníkovi poskytli, ihned kontaktujte svou banku.

Škoda peněz

Policie opětně varuje před výhodnými investicemi, před inzeráty na netu, před neznámým volajícími. Kdokoliv se může vydávat za kohokoliv, nabízet cokoli. Vždy přemýšlejte nad obsahem sdělované nabídky a důkladně si je prověřte. Nesdělujte nikomu údaje z platební karty, přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, ověřovací kódy, neposílejte nikomu kopie osobních dokladů. Nebuďte důvěřiví, buďte obezřetní. Škoda peněz!