Rekonstrukce ve Stodské nemocnici jde do finále!

STOD – Na úplnou proměnu oddělení následné péče se mohou těšit pacienti Stodské nemocnice. Třetí etapa rekonstrukce, která se právě dokončuje, jim nabídne komfortnější pobyt včetně vyšší úrovně péče.

Na lepší zázemí se však může těšit i personál a dojde též k mírnému navýšení kapacit na 62 lůžek oproti předchozím 57. Všechny už budou výhradně ve dvoj- a třílůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením. Na ploše celého oddělení bude nově i závěsný systém pro pohodlný a bezpečný transport imobilních pacientů. Oddělení se rekonstruuje ve třech etapách od roku 2020.

Hlavním cílem investice je zlepšit prostředí i péči pro pacienty a právě i lepší pracovní podmínky pro personál. „Navíc se celé oddělení následné péče sestěhuje do jednoho podlaží. V současnosti má totiž část lůžek ještě ve 3. patře,“ připomíná důvody modernizace náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Pavel Hais s tím, že investice kraje vyjde na necelých 60 milionů korun.

Přesun lůžek následné péče ze třetího podlaží pak umožní vybudovat multioborovou jednotku intenzivní péče. V současné době jsou totiž ve Stodě chirurgická i interní JIP oddělené. Kromě toho nemocnice připravuje výstavbu urgentního příjmu. Vznikne v novém pavilonu, který má navazovat na ambulantní trakt nemocnice.

V první etapě již vzniklo výhradně technické zázemí oddělení, které je umístěno v suterénu nemocnice ve spojovacím krčku mezi lůžkovým a ambulantním traktem. Jsou zde například sklady a lékařské pokoje. Druhá etapa se týkala pravého křídla lůžkového traktu. V těchto prostorách vznikla loni zcela nová lůžková stanice s 28 lůžky (viz foto) Dříve zde bylo ředitelství, lékařské pokoje, endoskopické pracoviště a dvě ambulance, které se ovšem v předchozích letech přestěhovaly do přistavovaných částí nemocnice.

Takto uvolněné prostory se prakticky kompletně vybouraly a postavily se zde nové příčky, rozvody elektřiny, vody i kyslíku. „Nová stanice už plně odpovídá moderním standardům lůžkové péče. Pokoje mají dvě nebo tři lůžka, všechna elektricky polohovatelná, vybavená novými nočními a jídelními stolky. U každého pokoje je sociální zařízení s toaletou, umyvadlem a prostorným sprchovým koutem, kde lze pohodlně umýt i hůře pohyblivé pacienty,“ popisuje primář oddělení MUDr. Miloslav Čechura s tím, že všechny prostory pro pacienty jsou vybaveny transportním závěsným systémem, pomocí kterého lze velmi pohodlně a bezpečně přemístit ve speciálním síťovém sedáku jakéhokoli pacienta z lůžka na lůžko nebo na toaletu, do koupelny či do tělocvičny, kde s pacienty cvičí fyzioterapeutky.

Kromě pokojů a tělocvičny, kde je mimo jiné rehabilitační lůžko, motodlaha, motomed, závěsný systém pro nácvik chůze a další vybavení, je na oddělení i kuchyňka, ordinace lékaře, přípravna léků, denní místnost pro sestry a malá jídelna. Obdobné zázemí s výjimkou tělocvičny bude i na druhé lůžkové stanici, která se od zimy buduje v protilehlém levém křídle lůžkového traktu. Díky větší ploše zde bude dokonce 34 lůžek. Také v těchto prostorech, kde už dříve byla lůžková stanice, se staví téměř od základu, tedy po úplném vybourání původních dispozic.

Původně zde byly i čtyřlůžkové a pětilůžkové pokoje a jedna společná centrální umývárna. „Nově zde budou mít pacienti více soukromí, pohodlí a klidu. A nové pracoviště značně ulehčí práci i personálu. S imobilními pacienty dokáže velmi jednoduše a pohodlně manipulovat i jen jedna osoba. Dosud u každé manipulace s pacienty byli dvě, někdy i tři sestry nebo sanitáři,“ popisuje vrchní sestra oddělení Hana Houšková.

Zdroj: nemocnicepk.cz