Na výstavě masožravek uvidíte skutečné rarity!

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Chcete si koupit nějakou masožravku a nevíte, jak na to? Jaké potřebuje podmínky, který druh je vhodný právě k vám domů, jakou potřebují péči? Vydejte se na výstavu! Nejen že vám tam odborníci zodpoví vaše dotazy a pomohu vybrat, ale uvidíte tu i několik rarit. Třeba masožravé liány z Asie, nebo rosnatky z Afriky. Dominantou prodejní výstavy Masožravky na terase pak budou dvacetileté exempláře špirlic rodu Sarracenia ze Severní Ameriky a mucholapky rodu Dionaea. Tipnete si, jak rychle lapí kořist?

Na výstavě uvidíte tučnice Pinguicula ze suchých oblastí Mexika či velmi vzácné heliamfory Heliamphora rostoucí na nepřístupných místech Stolových hor ve Venezuele. Vaší pozornosti jistě neuniknou ani vodní a terestrické bublinatky Utricularia, které lapají kořist pod zemí a pod vodní hladinou. Velmi vzácná je i Aldrovandka měchýřkatá, která loví drobný vodní hmyz a korýše do smršťujících se listů. Raritou však budou dvacetileté exempláře špirlic rodu Sarracenia z mokřadů Severní Ameriky a mucholapky rodu Dionaea. Víte, že umí lapit kořist za pouhých 0,5 vteřiny? Je to nejrychlejší viditelný pohyb v rostlinné říši. Možná poprvé uvidíte masožravé liány Nepenthes s velkými pastmi z deštných lesů jihovýchodní Asie, či rosnatky rodu Drosera. Budou pěkně seřazeny od těch nejmenších z Austrálie až po jednu z největších rosnatek světa Rosnatku královskou Drosera regia z jižní Afriky.

Autoři výstavy Masožravky na terase Markéta Aubrechtová a Martin Dlouhý se do masožravek zamilovali už před více než dvaceti lety. „Všechny naše masožravé rostliny pěstujeme s láskou a největší péčí tak, aby všem dělaly jen samou radost. Věříme, že se vám výstava bude líbit a kromě krásného zážitku a nových znalostí si s sebou domů odnesete třeba i svou vysněnou masožravou kytičku,“ zvou společně na ojedinělou akci. Ta se koná na terase Jihočeského muzea v Českých Budějovicích od 3. září.