Záchranáři na Vysočině se přes léto nezastavili. Počet výjezdů byl rekordní

KRAJ VYSOČINA – Nejnáročnější léto od vzniku jednotné zdravotnické záchranné služby mají za sebou vysočinští záchranáři. Během dvou měsíců uskutečnili téměř devět tisíc výjezdů, což výrazně překonalo předchozí roky. Nejčastější příčinou zásahů byly náhlé zdravotní komplikace.

Zatímco v předchozích letech se průměrný počet výjezdů za červenec a srpen pohyboval kolem osmi tisíc, během letošních prázdnin zasahovali záchranáři v 8 919 případech. Pro srovnání, loňských výjezdů bylo o 791 méně, předloňských dokonce o 863 méně.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

A ještě vyšší nárůst je v porovnání například s rokem 2017, zde rozdíl činí bezmála tisícovku. „Vůbec poprvé jsme letos také pokořili hranici sedmi tisíc ošetřených pacientů. Celkově si v našem kraji vyžádalo přednemocniční neodkladnou péči 7 063 osob,“ uvedl mluvčí krajských záchranářů Petr Janáček.

Téměř 70 procent výjezdů tvořily zdravotní komplikace, jako byl kolaps, horečka, dušnost, vysoký krevní tlak, bolesti na hrudi či cévní mozkové příhody. „Ošetřili jsme více jak 1 700 lidí s úrazovou diagnózou, uskutečnili 350 výjezdů k dopravním nehodám a vyjeli na pomoc stovce pacientů s alergickou reakcí po bodnutí hmyzem – včelou, vosou či sršní,“ doplnil mluvčí.

Náročné léto ale neměli jen záchranáři v terénu, také operátoři zdravotnické tísňové linky se o prázdninách nezastavili. „Během letních měsíců přijali operátoři na tísňové lince 155 celkem 18 000 hovorů, poskytli 51 telefonicky asistovaných neodkladných resuscitací (TANR) a ve 164 případech aktivovali vrtulník letecké záchranné služby v Jihlavě,“ dodal Petr Janáček.