Ve školních lavicích přibylo ukrajinských žáků

HRADEC KRÁLOVÉ – Téměř tři stovky žáků v hradeckých základních školách pochází z Ukrajiny, odkud s nimi jejich rodiče uprchli před válečným konfliktem. Nejvíce míří do škol v centru města, tato zařízení je ale brzy již nebudou moci přijímat z kapacitních důvodů.

Před letními prázdninami začalo navštěvovat hradecké základní školy okolo dvě stě padesáti ukrajinských dětí. Prvního září k nim přibylo dalších třicet, jejich počet se proti zápisu zvýšil o jedenáct žáků. Nevznikaly pro ně speciální třídy, děti nastoupily mezi své české spolužáky. Nejvíce jich je umístěno v ZŠ Josefa Gočára, školy v centru města se tak těší největšímu zájmu dětí ukrajinských uprchlíků. Pokud bude o tato zařízení zájem přetrvávat, budou muset být ukrajinští žáci rozmístěni do škol v okrajových částech města. „Počty ukrajinských žáků se neustále mění, jelikož někteří Ukrajinci se vrací zpět do své země, další naopak přijíždějí,“ dodává primátor města Alexandr Hrabálek.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.