Nechte se okouzlit zázraky vědy na Noci vědců v UTB

ZLÍN – Univerzita Tomáše Bati jako tradičně otevře poslední zářijový pátek dveře návštěvníkům na Noc vědců. Lidé mohou zavítat do prostor Laboratorního centra Fakulty technologické, Centra polymerních systémů a 14|15 Baťova institutu, kde jim výzkumníci prostřednictvím přednášek, workshopů nebo experimentů poodhalí záhady vědy.

Tématem letošního ročníků je „všemi smysly“. „Letošní téma je opravdu bohaté a lze jej pojmout velmi široce. Jako každým rokem nabídneme spousty interaktivních pokusů ze všech koutů univerzity, budeme se věnovat smyslům v nejrůznějších podobách jak u lidí, tak u zvířat, a dokonce i u materiálů. Na své si rozhodně přijdou děti i dospělí. Nebude to jen o vědě, letos přidáme i trochu kultury,“ láká děkan Fakulty technologické Roman Čermák.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Ve stejném duchu se ponese i maraton přednášek Science Café. Jak ovlivňují naše smysly psychedelika? K čemu jsou smysly metrologovi a jak vnímá zázraky přírody fyzik? To budou témata pro hodinové přednášky Science Café. Kavárna 14|15 Baťova institutu naopak nabídne přednáškový sprint, sérii Pecha Kucha prezentací „10 minut o vědě”.

Přednášky jsou jen jednou z částí programu, na Noc vědců se chodí především kvůli experimentům. Stanoviště s nejrůznějšími pokusy, experimenty a hrami si kromě všech fakult UTB připravilo i Eurocentrum, Experimentárium Otrokovice, Centrum pro zdravotně postižené Zlínského kraje nebo Zlínská pobočka SONS. „Velkým lákadlem budou také tematické workshopy. Ty návštěvníkům představí všechny chutě světa, vonné esence, světelnou chemii a své dveře poprvé otevře i mionová observatoř, kde budou moci návštěvníci pozorovat pohyb částic,“ nastínila mluvčí univerzity Petra Svěráková.

Smysly návštěvníci potěší nejen vědou, ale i kulturou. Připraveno je promítání filmů ve spolupráci s festivalem populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. V Krajské galerii výtvarného umění mohou návštěvníci zavítat na výstavu Fakulty multimediálních komunikací UTB, která prezentuje nejvýznamnější tvůrčí výstupy, experimenty i úspěchy na poli umění a kreativních průmyslů, které vzešly za poslední dvě dekády z ateliérů této umělecké fakulty. Vrcholem večera bude koncert kapely Sto zvířat, který proběhne od 20 hodin ve vnitřních prostorách Kavárny 14|15 Baťova institutu.

Veškerý program, včetně možnosti rezervace workshopů, lze dohledat na webových stránkách Noci vědců. Začíná se v pátek 30. září v 16 hodin.