Burza časopisů, swap i čtenářská amnestie. V Jihlavě odstartoval Týden knihoven

JIHLAVA – I letos se městská knihovna v Jihlavě připojí k akci Týden knihoven, jejímž hlavním tématem je opět udržitelnost. Návštěvníci tak budou moci například darovat věci, které doma nevyužijí, nebo získat zdarma starší čísla časopisů. Součástí týdne bude i odpuštění penále za pozdní vrácení knih.

Hned v pondělí 3. října si od 16 hodin v přednáškovém sále na ulici Hluboká zájemci vlastnoručně vyrobí macramé klíčenku. Ve středu 5. října bude od 17 hodin na programu přednáška překladatele a polárníka Zdeňka Lyčky na téma Arktida a ve čtvrtek 6. října v 17 hodin potěší hudební nadšence „Setkání s mistry klasicismu – Stamic, Vranický, Ditters“. Další informace k akcím najdete na webových stránkách.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Na pátek 7. října je pak připraven swap, tedy výměna věcí. Tento den mohou lidé nosit do knihovny hračky, stolní hry, oblečení nebo knihy a na oplátku si věci, které se jim budou hodit, zase odnést. „Chceme tak dát věcem druhou šanci a třeba i někoho potěšit. Jediné, o co prosíme, je, aby lidé nenosili plyšáky. Věci, které nám tu zůstanou, darujeme charitě,“ uvedla ředitelka jihlavské knihovny Jarmila Daňková.

Součástí jihlavského Týdne knihoven bude i burza časopisů. Stará vyřazená čísla budou moci zájemci získat zdarma. Příjemné překvapení pak čeká na všechny, kteří knížky zapomněli nebo nestihli vrátit včas. „Po celý týden totiž platí takzvaná čtenářská amnestie. To znamená, že lidé za pozdní vrácení nebudou platit žádné penále,“ doplnila Jarmila Daňková.