Zlín povede čtyřkoalice ANO, ODS, Pirátů a KDU-ČSL

ZLÍN – Krajské město už ví, kdo ho bude řídit po následující čtyři roky. Smlouvu o povolební spolupráci včera na radnici podepsali zástupci stran – Jiří Korec (ANO), Miroslav Chalánek (ODS), Vojtěch Volf (KDU-ČSL) a Jiří Robenek (Piráti). Primátorské křeslo si udrží Jiří Korec za ANO.

Vítězem v komunálních volbách ve Zlíně se stalo hnutí ANO 2011, které získalo bezmála 32 procent hlasů, v zastupitelstvu tak bude mít 14 křesel. Dále v něm usedne za Zlín 21 a ODS po 7 zastupitelích, za SPD 4 zastupitelé a Piráti, KDU-ČSL a STAN mají v novém volebním období po 3 zastupitelích. Nová koalice celkem bude mít 27 hlasů ze 41. „Minulý týden jsme intenzivně jednali s hnutím STAN a Zlín 21 a probírali možnosti, které nám nabídly. Nebyly pro nás nezajímavé, proto nám to zvažování trvalo. Na základě dalšího vyhodnocení však mírně převážila varianta koalice 27 zastupitelů ve složení hnutí ANO a trojblok, který vznikl po volbách, to znamená ODS, KDU-ČSL s podporou TOP 09 a nezávislých kandidátů a Česká pirátská strana,“ uvedl Jiří Korec.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Ačkoliv v zastupitelstvu bude v opozici Zlín 21, STAN a SPD, věřím, že spolupráce bude více konstruktivní, než politická, kdy bude fungovat na základě mezilidských vztahů ve prospěch občanů,“ doufá primátor.

Zástupci budoucí koalice podepsali dohodu, která pouze nastínila základní podobu budoucí spolupráce. „Nemáme v současné chvíli vyřešeny jednotlivé posty ani gesce, ty budou součástí definitivní koaliční smlouvy, o které začínáme jednat. V tuto chvíli jsme ale domluveni jen na půdorysu spolupráce. Následně budeme jednat o počtech členů Rady a obsazení z hlediska kompetencí. Dané je, že post primátora náleží Jiřímu Korcovi,“ prozradil Miroslav Chalánek z ODS. Ustavující jednání Zastupitelstva města Zlína je naplánováno na 20. října.