Amputovaná ruka v ledu a pacient v šoku letěli z Nového Jičína do ostravské Fakultní nemocnice

NOVÝ JIČÍN – Záchranu pacienta po pracovním úraze se ztrátou končetiny řešili krajští záchranáři na Novojičínsku. Nehoda se stala v úterý 18. října v 11,30 hodin dopoledne v jedné z firem v obci Sedlnice.

„Na pomoc hned vyjela nejbližší pozemní posádka, která dorazila k postiženému během několika minut. K misi vzlétl také vrtulník letecké záchranné služby z Ostravy,“ potvrdil událost mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Jednapadesátiletý muž pracoval se strojem, který mu vtáhl a amputoval horní končetinu. „Muž zkolaboval a ležící na zemi byl nalezen až jeho spolupracovníky. Ti pak bezodkladně zahájili poskytování základní první pomoci,“ uvedl ještě Humpl.

Lékař záchranné služby po příjezdu zjistil, že u postiženého došlo ke značné krevní ztrátě a projevují se u něj známky rozvíjejícího se šokového stavu. Posádky proto důkladně ošetřily zraněnou končetinu, zajistily žilní vstupy, kterými podávaly léky a infusní roztoky.

Zasahující lékař jednoznačně indikoval podání krevní konzervy, které od srpna letošního roku mají k dispozici ostravští letečtí záchranáři.

Týmy se postaraly rovněž o ošetření amputované ruky, kterou uložili do ledu a následně pacienta i s amputátem rychle přepravili vrtulníkem do péče specialistů traumatologického centra FN Ostrava.