Ve vojenském újezdu Březina na Vyškovsku cvičili hasiči ze tří krajů

VYŠKOV – V sobotu se na území vojenského újezdu Březina na Vyškovsku konalo taktické cvičení složek IZS FIRE 2022, jehož námětem byl Požár v dopadové ploše dělostřelecké střelnice.

Cvičení na území vojenského újezdu Březina se zúčastnily profesionální hasičské jednotky z Jihomoravského kraje, Olomouckého kraje, Zlínského kraje, vojenská hasičská jednotka z Vyškova, 18 jednotek sboru dobrovolných hasičů a jednotka Záchranného útvaru HZS ČR. Na organizaci cvičení se podílel také Jihomoravský kraj, který zajistil stravu pro všechny účastníky cvičení. Výdej stravy a stavbu týlového zázemí zajistily jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí předurčené na činnosti v rámci ochrany obyvatelstva.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Na úvod se cvičící pod vedením armádního pyrotechnika seznámili s problematikou zásahu ve vojenském prostoru a s tím souvisejícím nebezpečím. Prakticky poté realizovali požární obranu tak, aby nedošlo k rozšíření požáru na území mimo dopadovou plochu. Dálkovou dopravu vody od vytipovaného vodního zdroje k frontě požáru zajistila velkokapacitní čerpadla na vzdálenost 1100 metrů. Hasiči se dále seznámili s činností mobilního operačního pracoviště a s činností štábu velitele zásahu. Příslušníci ze Záchranného útvaru hasičů představili techniku předurčenou pro zásah v nebezpečném prostředí a pro zvládání požárů v přírodním prostředí. Konkrétně se jednalo o cisternové zodolněné stříkačky CZS 15 a CZS 40 a velkoobjemovou cisternu CV 40. Získané praktické zkušenosti využijí hasiči Jihomoravského a Olomouckého kraje společně s armádou při společných zásazích ve vojenském újezdu Březina.