Toto jsou nejlepší rumy Jižní Ameriky

Co vás napadne jako první, když se řekne rum? Velká většina asi odpoví Karibik (nehledě na ty, kterým dosud nedá spát „tuzemák“). A právě tato nádherná destinace stojí za výrobou nejlepšího rumu na světě. Už jen tím, že právě tam jsou nejideálnější podmínky pro pěstování cukrové třtiny. A bez ní, jak už všichni dobře víme, žádný dobrý rum nebude…

Karibik jako takový je v podstatě tvořen ostrovy nacházejícími se v Karibském moři a pobřežím Střední a Jižní Ameriky. A právě posledně jmenované oblasti se týká tento článek. V něm vám totiž představíme nejlepší rumy kontinentální Jižní Ameriky. Ta tradice zde jednoduše je a spousta jihoamerických značek je známých a populárních na celém světě. Mluvíme hlavně o rumech z Venezuely, Kolumbie, ale také Brazílie, Panamy, Guyany, Surinamu, Francouzské Guyany, nebo dokonce i z Peru či Ekvádoru na západním pobřeží.

Rumy z Venezuely

Venezuela je jedním z nejvýznamnějších producentů rumu v regionu. Je s pěstováním cukrové třtiny spojena již odedávna a pálení destilátů zde má opravdu mnohaletou tradici. Jako jedna z mála má pro rum zavedenou platnou legislativu, kde se uvádí, že rum narozdíl od třtinové kořalky (aguardiente de caña) musí mít za sebou nejméně dva roky zrání a obsah alkoholu 40-50%.

Zemi ve světě reprezentují nejspíš asi rumy značky Diplomático (o vlajkové lodi Diplomático Reserva Exclusiva 12y si povíme více na konci článku) a případně i Pampero (ta mimochodem patří pod nadnárodní skupinu Diageo, která má pod palcem několik známých značek alkoholu). Z dalších významných hráčů na trhu je třeba zmínit ještě Ocumare, Cacique či Carúpano.

Rumy z Kolumbie

Jako jediná země Jižní Ameriky má Kolumbie své pobřeží u obou oceánů – Atlantickém i Tichém. Je také jednou z nejrozmanitějších na tomto kontinentu. Nechybí deštný prales, travnaté pláně či originální pobřežní krajina Karibského moře (a Tichého oceánu samozřejmě).

Kolumbijské rumy prezentuje hlavně značka Dictador. Je známá tím, že v nabídce má řadu unikátních rumů a to i v přísně limitovaných edicích a tvoří součást investiční sbírky mnoha sběratelů alkoholu. My si mimochodem na závěr povíme více o základní 12 leté verzi Dictador. Kromě toho se v menší míře můžete na trhu setkat i s dalšími značkami rumů jako La Hechicera, Ron Medellin, Coloma, či Parce Rum.

Rumy z Guyany

Guyany jsou v podstatě tři a dlouho existovaly jen jako kolonie. Ta „naše“ je bývalá britská kolonie a jako jediná ze zemí Jižní Ameriky je jedním ze států Commonwealthu. Sousedí s Brazílií, Venezuelou a Surinamem (bývalá Nizozemská Guyana). Třetí do partie je pak Francouzská Guyana (jediné území Francie a Evropské unie na jihoamerickém kontinentu).

Guyana je známá zejména produkcí nerafinovaného hnědého cukru Demerara a toto know-how se využívá také při výrobě rumů. Zajímavost: všechny se vyrábějí v palírně Diamond (Demerara Distillers Ltd.), která je poslední z původního počtu 200 lihovarů v zemi. Mezi nejznámější značky guyanských rumů patří El Dorado (jako poslední z rumů vám pak představíme jeho 12 letou verzi), ale také Pusser’s, Samaroli, či Rum Nations.

Rumy z Brazílie

Jak by to vypadalo, kdyby největší země Jižní Ameriky neměla vlastní rum. A je to doslova tak. Brazílii totiž proslavil její národní nápoj s názvem Cachaça. Tento „brazilský rum“ se musí vyrábět pouze ze šťávy z cukrové třtiny (tedy ne z odpadní melasy jako u většiny karibských rumů) a pouze na území Brazílie. Od klasických rumů ji také odlišuje i zrání – to probíhá striktně v sudech z brazilského dřeva (brazilská amburana, balzám/gumbo-limbo, cabreúva, tapinhoã, teak, araúva, jequitiba…).

Ale abychom byli přesnější, najde se zde také tradiční rum z melasy, například značky Santos Dumont. Své pojmenování získal po brazilském průkopníkovi letectva a dědici magnátské rodiny producentů cukrové třtiny a kávy. Dnes tento rum patří do portfolia rodinné dánské společnosti, kde naleznete například i u nás velmi známý A.H. Riise rum.

Rumy z Panamy

Tuto nádhernou krajinu na pomezí Střední a Jižní Ameriky si většina z nás spojuje se známým Panamským průplavem. Panama však dává světu i výborné rumy. Ty se zde vyrábějí hlavně z melasy a kontinuální destilací. Panamské rumy jinak patří mezi ty nejkvalitnější. Může za to zajímavý klimatický jev Arco Seco, jehož výsledkem je naprostá absence letních dešťů. Takže cukrová třtina zde má k dispozici naprosto stabilní mikroklima bez výkyvů co se týče teploty i vlhkosti. A totéž platí i pro zrání rumů v sudech, které tak lze velmi dobře kontrolovat.

Mezi nejznámější značky rumu v zemi patří Ron Abuelo (což byl jinak Španěl, který zde jako první pracoval s cukrovou třtinou), dále také Malteco, Malecon či Zafra, svoji palírnu zde má ale například i Bacardí.

Rumy z Peru

Jako poslední jsme sem zařadili rumy pocházející z Peru. Země se sice nenachází u Karibského moře (vlastně je přesně na druhé straně u Tichého oceánu) a výroba tam také nemá až tak dlouhou tradici… Ale kvalita jejich rumů je však nepopiratelná. Destilát má jedinečné vlastnosti už jen z toho důvodu, že třtina se pěstuje a zpracovává v opravdu velkých nadmořských výškách, takže aroma a chuť peruánských rumů je velmi specifická (v dobrém slova smyslu).

Jedná se zejména o oblast Trujillo na severu země. Sídlí tam například i destilérka Cartavio, která je považována za nejlepší v zemi (vznikla v roce 1929). Další známá značka je Ron Millonario, jejíž destilérka má již více než sto let. Rumy z této oblasti jinak mají v oblibě i mnozí nezávislí plnitelé (Plantation, Rum Nation a další).

Nejlepší rumy Jižní Ameriky

Diplomático Reserva Exclusiva 12y (Venezuela)

zdroj: AlkoTip.cz

Nejznámějším rumem z Venezuely je jistě Diplomático. A z poměrně široké nabídky hlavně 12letý Reserva Exclusiva. Na ten dokonce natrefíte i v každém větším supermarketu. Proč? Protože se umí trefit do noty mnoha milovníků rumu po celém světě (najdete ho na pultech ve více než 80 zemích).

Je to přiměřeně sladký rum, hezky hladký, dobře se pije a jako úvod do světa rumů je to opravdu velmi dobrá volba. A při jeho ceně nezapláčete, jak to často bývá u některých luxusnějších rumů – i v rámci značky. Ta má mimochodem v domovské zemi opravdu slušnou reputaci. Jako jedna z mála totiž disponuje certifikátem DOC a může se tak označovat jako pravý Ron de Venezuela.

Dictador 12y (Kolumbie)

zdroj: AlkoTip.cz

Co se týče výroby a základních parametrů tohoto rumu, tak Diplomático Reserva Exclusiva se vyrábí kotlíkovým „pot still“ typem destilace a zraje ve stylu Reserve, to znamená, že nakonec obsahuje jen ty nejvyzrálejší rumy v ročníku. Ty mimochodem zrají průměrně 12 let v kanadských bílých dubových sudech.

Tak tento rum patří mezi nejoblíbenější z celého portfolia kolumbijské značky Dictador (a že je tedy pořádně široké). Dvanáctiletý rum se tradičně vyrábí z panenského třtinového medu (Virgin Sugar Cane Honey) a po destilaci pak zraje 12 let v dubových sudech po bourbonu a sherry.

Barva rumu je velmi pěkná – jantarová s měděnými odlesky, s přirozenou a zcela intenzivní vůní. Je méně sladký než předchozí rum, ale o decentní sladkost určitě nepřijdete. Potěší dlouhý jemný až smetanový závěr, při kterém se můžete doslova zasnít.

Ještě se trochu přistavme při designu láhve. Tak ten je podle našeho názoru jeden z nejpovedenějších (z této trojice určitě). Má široké robustní tělo s dlouhým a úzkým hrdlem, takže se při nalévání dobře drží. Etiketa je výrazná a rum se na polici bude dobře vyjímat. Perlička na závěr. Přes tmavé sklo jen tak nezjistíte kolik jste toho už odpili, takže nebuďte překvapeni až jednou z ní vycedíte už jen poslední kapky.

El Dorado 12y (Guyana)

zdroj: AlkoTip.cz

Rum z „britské“ Guyany charakterizuje hlavně vysoce kvalitní melasa vyráběná ze světoznámého hnědého třtinového cukru demerara. Ale také, že destilace probíhá prostřednictvím až tří zařízení (v alembicích na dřevo Enmore, Port Mourant a v koloně).

Barva rumu je tmavší jantarová, 12 let v dřevěných dubových sudech udělalo své. Vůně je podle nás jedna z nejkrásnějších, které při běžných rumech můžete pocítit – sladké medové tóny v kombinaci s rozinkami, pepřem, vanilkou, melasou a dubovým dřevem. Chuť je sladší, velmi příjemná a komplexní, potěší pomerančová kůra, tabák, vanilka a také sušší dubové tóny.

Zmíníme už jen poslední věc a to jsou ocenění. Tento rum jich získal opravdu mnoho a prestižních mezinárodních. Například také Gold Medal na International Wine & Spirit Competition v Londýně, vítězství v kategorii nejlepší prémiový zlatý rum nad 12 let na Golden Rum Barrel Awards v Londýně, Gold Medal na Caribbean Communications rumfestu a mnoho mnoho dalších. Také dokázal získat 95 bodů ze 100 možných v Chicago Beverage Tasting Institute a byl oceněn zlatou medailí.

Co dodat na závěr?

Pevně věříme, že se vám naše malé představení nejlepších rumů Jižní Ameriky líbilo a nějaký z nich vám do oka brzy padne. Do finálního výběru jsme se snažili zakomponovat rumy přibližně na stejné úrovni (renomované značky, doba zrání je u všech stejná, s akceptovatelnou cenou…). Pokud jste rumy z této oblasti ještě neochutnali, tak právě těmito byste mohli začít.

Další zajímavé zdroje:
https://www.coolbrnoblog.cz/vybirame-nejlepsi-sladke-rumy-tyto-vam-budou-dozajista-chutnat/
https://www.atlaso.cz/co-byste-meli-vedet-o-kvalitnich-rumech-diplomatico-z-venezuely/