Policie objasnila vloupání na Havlíčkobrodsku a Jihlavsku. Pachatel má na svědomí škodu za 2,5 milionu

HAVLÍČKŮV BROD – Ze tří trestných činů obvinila policie muže, který se od srpna do prosince dopustil více než desítky vloupání na Havlíčkobrodsku a Jihlavsku. Čtyřiatřicetiletý recidivista z Prahy skončil ve vazbě a hrozí mu až osmiletý trest za mřížemi.

Brány věznice opustil pachatel na jaře letošního roku a už v srpnu odstartovala jeho další trestná činnost. „V druhé polovině srpna muž za užití násilí vnikl do prostoru prodejny stavebnin v Havlíčkově Brodě, kde odcizil finanční hotovost a různé pracovní nářadí. K odvozu odcizeného zboží využil vozidlo s přívěsem, které bylo zaparkováno v areálu firmy,“ uvedla policejní mluvčí Michaela Lébrová.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

K dalším čtyřem případům vloupání došlo v listopadu, a to v Havlíčkově Brodě, Světlé nad Sázavou a ve Štokách. V Havlíčkově Brodě se muž vloupal do areálu firmy, prohledal kanceláře a z pokladen odcizil finanční hotovost. Ve Světlé nad Sázavou se vyšplhal na střechu prodejny, kde vytvořil otvor, kterým se chtěl dostat dovnitř. To se mu ale naštěstí nepodařilo.

K sedmi dalším případům došlo v prosinci. „Na začátku prosince obviněný vnikl do areálu firmy v Havlíčkově Brodě, kde se za užití násilí dostal do garáže a odcizil zde zaparkované neuzamčené vozidlo Porsche, které až do svého zadržení užíval a ukrýval v obci na Jihlavsku,“ doplnila mluvčí. Obviněný muž si poté u rodinného domu v Jihlavě vyhlédl Volkswagen, který ukradl a následně využil k odcizení přívěsného vozíku a karavanu. „Odcizené věci se muž snažil po krádeži zpeněžit a získanou finanční hotovost používal pro svoji potřebu. Svým jednáním způsobil škodu přes dva a půl milionu korun,“ dodala Michaela Lébrová.

Dopadnout pachatele se policistům podařilo v minulém týdnu a hned po zadržení putoval provinilec do policejní cely. „Muž byl obviněn ze spáchání pokračujícího zločinu krádeže dílem ve stádiu pokusu v jednočinném souběhu s pokračujícím přečinem poškození cizí věci a z přečinu porušování domovní svobody,“ řekl vedoucí oddělení obecné kriminality Jan Pfeffer. Na obviněného muže byla uvalena vazba, a tak jej policisté eskortovali do věznice. Případ kriminalisté dále vyšetřují.