Kde na Vysočině hrozí v zimě nehody? Silničáři vytipovali dvacet rizikových míst

Ilustrační foto

KRAJ VYSOČINA – Období zimní údržby, trvající od 1. listopadu do 31. března, bývá pro řidiče nejnáročnější částí roku. Ředitelství silnic a dálnic ČR připravilo pro Vysočinu mapu rizikových míst, kde je během zimy nutná velká opatrnost.

Mapa zachycuje místa nebo úseky, kde lze i přes údržbu a preventivní opatření (jako například zásněžky) očekávat komplikace ve sjízdnosti, ať už kvůli silnému větru a tvorbě sněhových jazyků nebo závějí, či namrzání vozovky z důvodů vlhkosti a kolísání teplot. Zároveň ale není (a ani být nemůže) kompletním výčtem. Pouze uvádí, kde k uvedeným jevům na základě klimatických podmínek opakovaně dochází.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Řidiči by měli počítat i s tím, že namrzání vozovky či sněhové jazyky vznikají často náhle a mnohdy jen na krátkých úsecích, například na mostech. „Obecně mimo mostů je kvůli namrzání třeba věnovat zvýšenou pozornost i při průjezdu zastíněnými lesními úseky nebo mlze. Na nafoukaný sníh na vozovce se pak řidiči musí připravit v otevřené krajině. Každopádně nezbytné je přizpůsobit jízdu stavu a povaze vozovky a dostatečně předvídat,“ dodává mluvčí ŘSD ČR Martin Buček.

Celá mapa je ke stažení ZDE: