Vyrostou v Kolovratech šestipatrové domy?

Naruší klidné panorama Kolovrat několikapatrový kolos?

PRAHA – Proti výstavbě komplexu tří polyfunkčních bytových domů na území Prahy-Kolovrat chce bojovat zdejší radnice. Té se představa, že místní zástavbu naruší kolos v podobě dvou pětipatrových a jednoho šestipatrového domu, vůbec nelíbí. Vedení městské části zároveň nabízí pomoc s podáním námitek proti stavbě občanům Kolovrat a Lipan, kteří by se tímto stavebním záměrem cítili osobně poškozeni.

Nové bytové domy mají vyrůst v trojúhelníku mezi ulicemi K Poště – K Říčanům – Přátelství. Na severovýchodní straně by měly být obehnány protihlukovým valem. V 1. patře domů se mají nacházet nebytové prostory pro administrativu, obchod, služby a veřejné stravování, od 2. patra pak byty. Celkem jde o 87 bytových jednotek o velikostech 1+kk – 4+kk. Budoucím obyvatelům by mohlo být k dispozici 78 parkovacích stání v garážích a dalších 39 stání v rámci celého areálu. Tato volná stání by měla mít sadovou úpravu, plánované je vysázení 9 nových stromů s velkou korunou. Jižní část areálu pak má doplnit retenční nádrž.

Vedení Kolovrat ovšem s výstavbou v navrženém rozsahu a podobě zásadně nesouhlasí. „Máme zájem o rozumný rozvoj území naší městské části a chceme chránit potřeby svých občanů,“ říká místostarostka Alena Kohoutová a dodává: „Kromě toho, že proti stavbě budeme podávat námitky jako zástupci městské části, nabízíme spolupráci i občanům a dalším subjektům, kteří se také cítí stavbou dotčeni a rádi by vystupovali jako účastníci územního řízení.“ Důvody pro podání námitek mohou být podle místostarostky velmi různorodé. Může jít o obavy z hlukové zátěže, dopravní zátěže, zhoršení dopravní bezpečnosti či obavy z nedostatku parkovacích stání. Může být namítáno nerespektování charakteru území či zásah do práva na ochranu vlastnictví, práva na ochranu zdraví nebo práva na příznivé životní prostředí.

V případě zájmu o podání námitky proti stavbě mohou obyvatelé Kolovrat kontaktovat jednoho z místostarostů, Alenu Kohoutovou (alena.kohoutova@kolovraty.cz), nebo Miroslava Marinčiče (miroslav.marincic@kolovraty.cz). Vedení městské části doporučuje s podáním námitky neotálet a realizovat ji nejpozději 18. ledna 2023. Lze ji podat na poště, osobně u Úřadu MČ Praha 22 v Uhříněvsi, nebo odeslat datovou schránkou.