Výcvik kolínských lezců na vysílači Liblice bral dech. Podívejte!

Foto: HZS SCK

KOLÍN – V minulém týdnu upoutal pozornost další pravidelný výcvik kolínské lezecké skupiny. Tentokrát na nejvyšší stavbě v České republice – 354 metrů vysoké věže středovlnného vysílače Liblice B u Českého Brodu.

Na stožáry vysílače se občas snaží nelegálně vystoupat jak někteří nezodpovědní jednotlivci nebo menší skupiny osob. Není proto možné vyloučit zásah specializovaných lezců přímo na zařízení vysílače.

Pravidla jsou základ

Před samotným výstupem se stanovila pravidla komunikace a zásady pohybu členů skupiny na žebříku s ochranným košem. Včetně zajištění na mezipatrech při výstupu i sestupu. Správce vysílače připomněl kritické prvky technologie a možnosti použití výtahu.
Hlavním cílem výcviku bylo seznámení se s konstrukčními prvky vysílače.  Vyzkoušet si bezpečný pohyb vnitřní konstrukcí a nejrychlejší varianty výstupu i sestupu v případě záchrany osob.

Vichr a déšť

Počasí lezcům ale příliš nepřálo, výcvik proběhl v náročných klimatických podmínkách. Teplota v místě vysílače nepřesáhla osm stupňů Celsia. Navíc průměrná rychlost větru na nedaleké meteorologické stanici překračovala 12 m/s ve dvou metrech nad zemí. O více než 350 metrů výše byl vítr ještě mnohem silnější se zcela neočekávanými poryvy. Při sestupu z plošiny ve výšce 192 metrů sestup ještě poznamenal  déšť, který stále zesiloval. Naštěstí vše proběhlo bez zranění.

Video zde

Foto: HZS SCK