Na selském dvoře U Matoušů se bude slavit masopust. Jste srdečně zváni!

PLZEŇ – A je to tady! Na statku U Matoušů a přilehlé Bolevecké návsi v Plzni se opět bude slavit masopust. Tomu bude i letos kralovat oblíbený průvod masek. To však není zdaleka vše!

Pochutnat si zde můžete i na výborných zabijačkových dobrotách a nebude chybět ani hudební vystoupení. O to se postará taneční a pěvecký soubor Jiskra. Na své si samozřejmě přijdou i děti. Pro ně je připraven speciální program, kde si budou moci vyrobit svou vlastní masku a určitě je potěší i oblíbené malování na obličej. „Masopust má v Bolevci svou tradici, která se však vytratila už na začátku minulého století. Z bolevecké kroniky víme, že poměrně dlouho se tady ještě držely taneční zábavy konané před Popeleční středou, ale průvod masek je zmíněn naposledy před druhou světovou válkou,“ vysvětluje správce statku U Matoušů Martin Kolovský. Právě on přišel v loňském roce s myšlenkou oživit tradici masopustu. Dovést ji do zdárného konce se pak podařilo díky spolupráci Národního památkového ústavu, v jehož správě je selský statek, prvního plzeňského obvodu, boleveckých dobrovolných hasičů i místních obyvatel. Ti všichni se budou znovu podílet i na letošní akci.

Vše vypukne 19. února v 10 hodin, kdy na statek U Matoušů dorazí průvod maškar v čele se správcem statku Martinem Kolovským v převleku za laufra. Ten vždy žádal hlavu obce o svolení k masopustnímu reji. Po udělení souhlasu se masky začnou veselit a poté v doprovodu lidového Souboru písní a tanců Jiskra vyrazí k jednotlivým stavením na Bolevecké návsi. Návštěvníci tak budou mít jedinečnou příležitost vidět, jak masopust dříve slavili naši předci. Proti loňskému prvnímu ročníku udělají maškary dvě veřejná zastavení, a to v 10:30 hodin ve spodní části návsi a po poledni před budovou boleveckých hasičů. V 16 hodin pak průvod přímo na statku pohřbí Bakuse, obtloustlého zhýralce, který už od středověku vyjadřuje pravý opak půstu, jenž poté začíná.