Jak zajistit zubní pohotovost? Hejtmanka jednala s ministrem. Zubaři chtějí více peněz

Ilustrační foto: unsplash

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Zajištění zubních pohotovostí je stále komplikovanější. ČR přitom nemá stomatologů málo, ale víc než dost. Jak vychází ale najevo, zubaři nechtějí služby sloužit, nebo chtějí daleko víc peněz. Kolik? 1000 nebo 5000 korun za hodinu?

Jednání na ministerstvu

Hejtmanka Středočeského kraje a zástupce pražského magistrátu se ve čtvrtek sešli s ministrem zdravotnictví a řešili zejména zajištění zubní pohotovostní služby pro Prahu a okresy kolem.

Ve Středočeském kraji se slouží pohotovost prostřednictvím středočeských nemocnic nebo prostřednictvím zubních pohotovostí v ordinacích zubních lékařů. Tento systém je zaveden v rámci okresu Nymburk a Rakovník a nově v okrese Beroun.

Zubní pohotovost je podle hejtmanky na území kraje zajišťována o víkendech v dopoledních hodinách. Praha-východ a Praha-západ ale pohotovosti nemá a lidem nezbývá než jezdit do Prahy.

Návrhy stomotalogů

Na stejný den překvapivě svolal tiskovou konferenci i prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Tam mimo jiné padlo, že ČR má stomatologů hodně, dokonce na počet obyvatel nejvíce v EU.

Jak uvedl, zubní pohotovosti bývají ale v Praze velmi přetížené, protože je využívají i lidé z okolních krajů. „Spousta lidí si tam navíc navykla chodit s věcmi, které na pohotovost nepatří.“

Potom prezident stomatologické komory představil vlastní materiál týkající se pohotovostních služeb.
Navrhl několik řešení. V některých krajích se střídají ve složení pohotovostí zubaři ve svých ordinacích. Problém vidí v tom, jak mají pacienti zjišťovat, které je zrovna otevřená. To by se dalo vyřešit vložením do aplikace Záchranka.

Do fakultních nemocnic, které pohotovost zajišťují v Praze, podle Šmuclera pohotovostní služba nepatří. Za nejlepší řešení považuje vybudování metropolitní pohotovostní služby, kde by městem zřízený nebo sjednaný poskytovatel zdravotní péče zajišťoval prostřednictvím svých zaměstnanců pohotovost pro celou metropolitní oblast.

Povinná pohotovost?

Povinnost držet pohotovost pro všechny zubní lékaře komora určitě nechce. „Zaměstnanci samozřejmě vstupují do pracovněprávního vztahu s poskytovatelem dobrovolně, poskytovatel musí být schopen jim nabídnout takové podmínky, aby zaměstnance našel.“

Hejtmanka Petra Pecková si po předběžném prostudování materiálu klade otázky: „Kolik to znamená? Je to 1000 korun na hodinu? Nebo 5000 korun? Má stát nebo pojišťovny podmínky regulovat a dát stomatologům povinnost odsloužit služby na pohotovostech? Má se nechat vše zcela na trhu bez regulace? Otázek je mnoho, ale moc nezajímají ty, kterým v noci pláče dítě bolestí.“

Materiál od stomatologů si hejtmanka hodlá ještě podrobně projít. „Diskuze se bude vést i v rámci Asociace krajů,“ přislíbila.