Cestujících bez lístku v budějovické MHD přibylo. Pokuty za více než milion dluží cizinci

ilustrační foto (zdroj shutterstock)

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Českobudějovickou MHD se vloni vozilo o 17 procent více „černých pasažérů“ než v roce 2021. Cestující, kteří neměli platný jízdní doklad, revizoři přistihli v téměř 14 tisících případech. Mezi nimi i stovky cizinců. Problém se netýká pouze českobudějovického dopravce, který se na problém snaží upozornit.

Celkem 780 přirážek k jízdnému vypsaných za rok 2022 přitom černí pasažéři ze zahraničí neuhradili, jen za loňský rok to činí 1 185 600 korun. Částku po cizincích navíc není možné vymáhat. Z celkových 851 přirážek k jízdnému vystavených cizincům jich „černí pasažéři“ uhradili pouhých 71. Ve statistice nefigurují ty „pokuty“, které cestující bez jízdenky uhradili na místě revizorovi, v takovém případě totiž není jejich ztotožnění vyžadováno.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Samozřejmě chápeme, že se taková věc stane, cestující ze zahraničí nemusí správně porozumět systému nebo prostě jen zapomenout. Takoví pasažéři se ale většinou k situaci postaví čelem a přirážku uhradí na místě, online nebo na přepážce. Řada cizinců ale udělenou pokutu jednoduše ignoruje nebo dokonce ve městě přebývá dlouhodobě a služby, které provozujeme díky poctivým cestujícím i úhradám z veřejného rozpočtu, zneužívá pravidelně,“ komentuje situaci Slavoj Dolejš, ředitel českobudějovického Dopravního podniku.

Nejčastěji při zneužívání veřejné služby revizoři přistihli občanku Slovenska, které vypsali 39 pokut. V patách jí byli další notoričtí černí pasažéři z Maďarska (30 přirážek k jízdnému) a Rumunska (23 přirážek k jízdnému). Přestože jim byly přirážky vypsány během pravděpodobně dlouhodobého pobytu v České republice, nemůže je dopravce předat k vymáhání. To u osob s trvalým pobytem a občanstvím v jiném státě totiž není možné. Českobudějovický Dopravní podnik tak nemá šanci získat ani procentuální část dluhu z prodeje pohledávky.

Mezi černými pasažéry je samozřejmě nejvíce občanů Česka, a to i v řadách zařeknutých neplatičů. „Občas se setkáváme i s absurdními situacemi, kdy nám tito cestující píší stížnosti třeba na zpoždění a jedním dechem dodávají, že při využití našich služeb zásadně cestují ‚na černo‘ a nechystají se na tom nic měnit,“ líčí s údivem Dolejš.

Z celkových 13 918 přirážek k jízdnému jich cestující uhradili 40 procent – 10 procent na místě a 30 procent dodatečně na účet nebo na přepážce. Ostatní pohledávky má dopravní podnik v případě českých občanů možnost předat k vymáhání, získá tak alespoň část z dluhů zpět.