Vsetínští strážníci společně darovali krev

Foto: Vsetínská nemocnice

VSETÍN – Na vsetínské transfúzce se to hemžilo uniformami městské policie. Místní strážníci sem nepřišli zasahovat, ale společně darovat krev.

V odběrové místnosti se nakonec sešlo 13 příslušníků městské policie. „Bylo to složité, sloužíme noční, denní, někdo musel zůstat na služebně. Ale nakonec to klaplo,“ vysvětlila Jaroslava Solanská. „Já i kolegové jezdíme darovat krev do různých zdravotnických zařízení, pracujeme ve Vsetíně, tedy jsme se zcentralizovali, abychom mohli dát krev všichni dohromady.“

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Přestože ve Vsetíně odběrů vloni přibylo, dárci v rámci České republiky chybějí, registry stárnou a je zapotřebí oslovovat stále nové zájemce. Za podobné skupiny například z řad škol, podniků, sportovců či hasičů jsou tu velmi vděční. „V roce 2022 jsme zavedli nový odběrový den a podařilo se nám navýšit počet odběrů. Měli jsme bezmála tři a půl tisíce dárců, z toho více než tři stovky lidí přišlo darovat vůbec poprvé,“ řekla odborná pracovnice v laboratorních metodách Vendula Mlčáková. Pro srovnání o rok dříve bylo 2971 dárců, z toho 266 prvodárců.

Vsetín potřebuje registr doplnit a také omladit. „Jednotlivci se mohou jednoduše přihlásit prostřednictvím elektronického objednávkového systému, odkaz najdou na webu oddělení,“ vysvětlila Mlčáková. Ke společnému dárcovství se mohou skupiny hlásit i telefonicky, a to na čísle 571 818 602.

Foto: Vsetínská nemocnice
Foto: Vsetínská nemocnice