Hrad Kámen se letos ještě otevře turistům. Od září ho čeká rekonstrukce

Foto: Kraj Vysočina

PELHŘIMOV – Turistická sezóna na hradě Kámen bude letos kratší a zároveň na několik let poslední. Začátkem září odstartují opravy, kvůli nímž měl být objekt původně již zavřený. Návštěvníkům se zrekonstruované prostory znovu otevřou možná již za tři roky.

Plánovaná rekonstrukce bude zahrnovat stavební úpravy, nové fasády, elektroinstalaci, vybudování moderní expozice věnované historii sídla, úpravu expozice historických motocyklů a restaurátorské práce. „Restaurování se týká vybraných předmětů z historické trasy. Motocykly v rámci projektu restaurovány nebudou. Ještě před zahájením prací bude část exponátů vrácena majitelům, některé projdou konzervací,“ říká hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Do interiérů se vrátí původní typ kazetových parket, součástí oprav bude například osazení kopie táflování okenních výklenků s vloženými okenicemi. „Cílem rekonstrukce je i návrat některých historických konstrukcí zpět k původní funkci. Její součástí je například obnova rozetového okna s vitráží, které bylo zazděno nad hlavním schodištěm. I vnější plášť objektu dozná změnu ve výzdobě šambrán oken a ostatních prvků s rytou linkou, která zvýší vizuální dojem plasticity celé fasády,“ popisuje náměstek hejtmana Kraje Vysočina Roman Fabeš.

Původně gotický hrad Kámen vznikl pravděpodobně v první polovině 13. století. Jeho dlouholetými vlastníky byl český rod Malovců. Státní kulturní památkou se hrad stal v roce 1953 a nyní je v majetku Kraje Vysočina. Doposud nejrozsáhlejší opravy na hradě proběhly mezi lety 1964 a 1974, kdy zde vzniklo muzeum motocyklů.

Kromě rekonstrukce hradu Kámen chystá kraj i výstavbu nového návštěvnického centra hradu v místě bývalého pivovaru. Centrum i hrad by se mohly veřejnosti otevřít nejdříve v roce 2026.