Běžkaři pozor! Bílá magistrála nabízí přehled lyžařských stop na Žďársku

Foto: Koruna Vysočiny

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – Novinku pro aktuální běžkařskou sezónu připravila agentura Koruna Vysočiny. Na platformě s názvem Bílá magistrála najdou zájemci přehled o stovkách běžkařských stop v okolí Žďáru, Nového Města a Bystřice nad Pernštejnem.

„Jde o novou webovou stránku, která sbírá data od velkých i menších spolků, které se starají o běžkařské trasy. Pohodlnou cestou nabízí lyžařům kompletní informace na jednom místě,“ vysvětluje ředitel Koruny Vysočiny David Štěpánek. Autoři projektu si od svého počinu slibují nejen vyšší komfort pro lyžaře, ale i možnost rozložit zájem návštěvníků a zabránit tak přetížení některých míst.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Na webu si návštěvník vybere, zda chce vidět aktuální najeté stopy, anebo starší. Zároveň se dozví, jestli jde o trasy z rolby, skútru nebo čtyřkolky, případně jestli jde o trať pro klasiku nebo skate. „Chceme hlavně ukázat lyžařům, že nabídka stop je opravdu velká a nasměrovat je i jinam, než jsou běžně zvyklí jezdit. Některá místa jsou totiž v sezóně neustále beznadějně zahlcená, přitom o kousek dál je krásná trať bez davů. Na webu se po rozkliknutí trasy ukážou také možnosti parkování nebo třeba restaurace,“ komentuje smysl celého projektu David Štěpánek.

Bílá magistrála Vysočiny, protínající Žďárské vrchy od Bystřice nad Pernštejnem až po Žďár nad Sázavou, nabízí díky příznivým sněhovým podmínkám stovky kilometrů lyžařských stop. Nové webové stránky shromažďují data především ze Žďárska, Novoměstska, Bystřicka a Velkého Dářka. Postupně se zapojují i menší obce, web zahrnuje třeba i stopy z Herálce, Svratky, Křižánek nebo Nyklovic.

V případě dotazů kontaktujte ředitele Koruny Vysočiny Davida Štěpánka na čísle 776 308 072.

Foto: Koruna Vysočiny