Jihomoravští záchranáři měli v minulém roce 110178 výjezdů. Nárůst je 7 procent

foto: ZZS JMK

JIHOMORAVSKÝ KRAJ – Pokud záchranáři po předloňském covidovém náporu očekávali zklidnění situace, pak se mýlili, protože v loňském roce došlo k navýšení počtu všeho.

Jihomoravští záchranáři zaregistrovali v loňském roce zvýšení počtu výjezdů oproti předchozímu roku. Přijatých tísňových volání bylo 276268, v roce 2021 jich evidovali 236613 což je nárůst o 17 %. Pacientů ošetřili 99689, předloni jich bylo 93769. Výjezdů záchranáři zaznamenali 110178, zatímco předloni to bylo 102859. O navýšení objemu práce svědčí i zvýšení počtu posádek. Zatímco v roce 2021 měli denně v Jihomoravském kraji v provozu 47 výjezdových skupin, vloni to bylo 55. Počet základen zůstal stejný, 23 včetně letecké záchranné služby. To se ovšem v tomto roce změní, v průběhu prvního pololetí zahájí provoz nové stanoviště v Miroslavi na Znojemsku.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Stejně jako v předchozích letech jezdily posádky nejčastěji k pacientům s interními a neurologickými diagnózami, konkrétně šlo především o bolesti na hrudi, dušnost či kolapsy. Dále záchranáři ošetřovali úrazy, včetně těch, které vznikly důsledkem dopravních nehod. Pomáhali také při porodech. Přibližně polovina výjezdů směřovala stejně jako v uplynulých letech do města Brna a nejčastějšími pacienty byli senioři. „Ve všech směrech evidujeme navýšení, a to například i v souvislosti s dětskými pacienty. V uplynulém roce jsme jich ošetřili 8147, přitom v roce 2020 a 2021 to bylo přibližně 5500. Ta nižší čísla zřejmě odpovídají utlumení aktivit v době covidové epidemie. Naopak v loňském počtu se nejspíš odrazila vlna respiračních onemocnění, nedostatek antipyretik na trhu a také fakt, že nám do péče přibyly ukrajinské děti. Byl to tedy opět náročný rok. Obrovský nápor jsme pocítili obzvlášť ke konci roku, čísla se pohybovala vysoko nad průměrem, evidovali jsme běžně 350 událostí za den. Všem svým kolegům děkuji za to, jak uplynulých dvanáct měsíců zvládli,“ uvedla ředitelka jihomoravské záchranky Hana Albrechtová.