Plnohodnotný život i ve vyšším věku. Program pro seniory se těší značnému zájmu

Ilustrační foto Shutterstock

OLOMOUC – Dobrá zpráva říká, že oproti minulým desetiletím se obyvatelé České republiky nyní dožívají výrazně vyššího věku – v průměru kolem 80 let (muži 76, ženy 82). ta horší zpráva ale dodává, že se zvyšujícím se věkem dožití nepřibývá počet roků, které prožijeme ve zdraví a dobré fyzické a duševní kondici. Zvlášť v pozdním věku jdou proti kvalitě života časté nemoci a dlouhodobé komplikace ovlivňující náš tělesný i mentální stav. Pomoci zvrátit tento trend si klade za cíl program Fakultní nemocnice (FN) Olomouc Nestárneme, jenž je součástí dlouhodobého projektu Ambulance aktivního zdraví a je určen seniorům, kteří chtějí prožít plnohodnotný podzim svého života a jsou připraveni pro to sami něco udělat.

Program Nestárneme byl zahájen v dubnu loňského roku a již od svého vyhlášení vzbudil značný zájem veřejnosti. „V současné době máme 74 klientů ve věku 65 až 80 let a aktuálně evidujeme dalších 15 nahlášených. Takový zájem nás pochopitelně těší zvlášť proto, že tito lidé se přihlásili na základě jediného odvysílaného dílu pořadu Ambulance aktivního zdraví, výzvy na webu naší nemocnice či informací předávaných na hodinách Univerzity třetího věku. Jinou zvláštní propagaci jsme ani nemuseli dělat, abychom kapacitu programu již nyní dostatečně naplnili. Hlásí se nám navíc lidé nejen z Olomoucka a celého kraje, ale třeba také od Valašského Meziříčí, Bystřice pod Hostýnem či Kroměříže,“ pochvaluje si garantka programu a primářka Oddělení geriatrie FN Olomouc Milena Bretšnajdrová.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Prvním krokem, jímž zájemce vstupuje do programu Nestárneme, je úvodní návštěva a prohlídka, na níž se vedle lékaře a dalších zdravotníků podílí také odborník na pohybové aktivity z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci. „Součástí této návštěvy jsou mimo jiné stanovení základní anamnézy, určení rizikových faktorů především v oblasti kardiovaskulárních chorob, které jsou u nás nejčastější příčinou úmrtí, změření fyzické aktivity včetně funkčního vyšetření svalové síly a BMI, kognitivní testy, laboratorní odběry, farmakoterapie a určení základních výživových parametrů včetně zjištění chybějících vitamínů či minerálů,“ vypočítává doktorka Bretšnajdrová.

Ze zjištěných výsledků vstupní prohlídky a vyšetření jsou potom každému účastníku programu předána individuální doporučení, která mají vést ke zlepšení jeho zdravotního stavu a fyzické i mentální kondice. Tato druhá návštěva následuje zhruba tři týdny po té první. Klíčový pro fungování programu je individuální přístup ke každému z klientů. Program Nestárneme je určen především seniorům ve věku nad 65 let, u nichž je ovšem důležitá vlastní snaha a ochota přispět ke společnému výsledku. „Pohybujeme se v oblasti preventivní geriatrie, jejímž cílem je předejít nemocem, které ve stáří vedou k handicapům a nesoběstačnosti. Je pozitivní, že se v naší populaci nyní dožíváme vyššího věku, ale často je to vykoupeno nemocemi a závislostí na pomoci druhých,“ uvádí primářka Milena Bretšnajdrová.

„V našem programu Nestárneme chceme motivovat lidi, aby i ve vyšším věku žili kvalitní život a nebránili se k tomu přispět i vlastním úsilím, což je vlastně mottem celého projektu Ambulance aktivního zdraví napříč všemi jeho programy a generacemi. A jmenovitě u seniorů nám s tím napomáhá i pocit sounáležitosti ke kolektivu dalších účastníků, jenž posiluje motivaci a šance něco opravdu změnit,“ zdůrazňuje ředitel Fakultní nemocnice Olomouc a iniciátor projektu Ambulance aktivního zdraví Roman Havlík.

Při příležitosti prvního výročí od zahájení programu Nestárneme připravují jeho tvůrci společné setkání účastníků, které se uskuteční v úterý 30. května ve výukových místnostech II. interní kliniky – gastroenterologické a geriatrické FN Olomouc. Vedle ředitele nemocnice Romana Havlíka a primářky Mileny Bretšnajdrové se jej zúčastní také garant programu za Fakultu tělesné kultury Univerzity Palackého Olomouc Jan Vindiš. Kromě samotného společenského přínosu ze vzájemného setkání bude na programu zhodnocení prvního roku trvání programu a pozitivních výsledků u jeho účastníků.

Zájemci o účast v programu se do něj mohou objednat buď telefonicky na čísle 588 445 805, emailem na adrese geriatrie@fnol.cz, nebo prostřednictvím kontaktního formuláře na webu programu.